Kada imate kožu sklonu aknama, pronalaženje dobre hidratantne kreme može delovati kao zastrašujući zadatak. Verovatno ste odrasli s uverenjem da redukovana hidratacija pomaže da se akne i mitisere osuše, te da će hidratantne kreme zapušiti pore i doprineti stvaranju bubuljica. Međutim, česta je zabluda da bi trebalo da izbegavate hidratantne kreme ako imate kožu sklonu aknama. Zapravo, to verovatno nanosi više štete nego koristi, u šta smo se, u našim tinejdžerskim danima i uverili.

Održavanje hidrirane kože znači da je ona zdrava i može optimalno da funkcioniše, te je samim tim i spremnija da se brani od bakterija i iritanata. Osim toga, hidratacija kože pomoći će u regulisanju proizvodnje ulja (glavni faktor u nastanku bubuljica) i umiriti i smiriti postojeće nesavršenosti. 

KOJI JE NAJBOLJI SASTAV HIDRATANTNIH KREMA ZA AKNE?

Kakva su naša iskustva nakon više od 10 godina testiranja hidratantnih krema na koži sklonoj aknama? Najpre, izbegavajte bogatije teksture i formule na bazi ulja, i umesto toga izaberite lagane, vodeno-gelaste kreme. Ove hidratantne kreme koristiće sastojke poput glicerina i hijaluronske kiseline kako bi pomogle u rehidrataciji i podršci zaštitne barijere kože, a da pri tome ne zapuše pore, iritiraju postojeće bubuljice ili ostave masni trag.

Druga važna stvar jeste da održavate hidrataciju tokom celog dana i obavezno se hidrirajte dva puta dnevno čak i ako vaša koža ne deluje suvo. Verovatno ćete primetiti da će vaša koža izgledati čistije i smirenije tokom vremena i da će svaka akna koju dobijete brže proći i neće ostaviti tragove ili ožiljke. Naposletku, ako mislite da koža sklonja aknama znači i masnu kožu, to ne more da bude slučaj. Moja T-zona bila je mnogo masnija i sjajnija kada sam izbegavala hidratantnu kremu nego što je sada kada je hidratantna krema neophodna u mojoj rutini nege kože. Održavanjem dobre hidratacije lica, ne samo što sam povratila balans koži, već sam i naučila da je moguće smanjiti pojavu proširenih pora.

Nisu sve hidratantne kreme iste, i da, zaista se sve svodi na formulu. Stoga vam u nastavku donosimo 6 najboljih hidratantnih krema koje neće zapušiti pore/izazivati akne.

Dr. Jart+ Cicapair Tiger Grass Calming Gel Cream

Cica je jedan od mojih omiljenih sastojaka koje preporučujem svima sa kožom sklonoj aknama. Čini čuda u smanjenju upale, umirivanju otoka, smirivanju crvenila i lečenju kože. 

c48uPDcPfKEgssC2XzsFSU-768-80.jpg.jpg
Dr Jart+ 

The Inkey List Bio-Active Ceramide Repairing and Plumping Moisturiser

Ovo je hidratantna krema koju bi trebalo da koristite kada su vaše akne na vrhuncu aktivnosti. Gušće je teksture, ali ne dajte da vas to obeshrabri—jednom kada je nanesete na kožu, pretvara se u lagano, osvežavajuće rešenje i ne ostavlja masni trag. Pomoći će da se obnovi nivo hidratacije i podrži zaštitna barijera vaše kože.

CyKWBbK9qSRWxabCK5ciGX-768-80.jpg.jpg
The Inkey List 

E.l.f. Cosmetics Holy Hydration Face Cream

Ova krema dokazuje da nije potrebno puno novca potrošiti da biste pronašli dobru hidratantnu kremu za kožu sklonoj aknama. Fokusira se samo na hidrataciju, a glavni sastojci uključuju hijaluronsku kiselinu i niacinamid.

DSnPnAgFhLvDcauqK8w7oN-768-80.jpg.jpg
E.l.f. 

Laneige Water Bank Blue Hyaluronic Cream Moisturiser

Gel verzija ove hidratantne kreme je popularan izbor za masnu kožu, ali ako primetite da vašoj koži treba malo više nege, izaberite kremu. Smiriće i umiriti svaku bolnu i upaljenu bubuljicu.

JwRCb6redK5jGij49jcCAm-768-80.png.jpg
Laneige 

La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+

Ne bih nužno preporučila korišćenje ovog proizvoda kao svakodnevne hidratantne kreme, ali kao tretman preko noći ili masku jednom ili dva puta nedeljno,da (posebno ako vam je koža i suva i sklona aknama). Cica radi na smirivanju i lečenju bubuljica dok gusta (ali nemasna) tekstura kreme pomaže u zadržavanju vlage i negovanju suvih delova.

4xSVzbNG5WepHGopcV2hTb-768-80.jpg.jpg
La Roche Posay 

Charlotte Tilbury Magic Water Cream

Iako je originalna Magic krema od Charlotte Tilbury verovatno prejaka za većinu koža sklonih aknama, verzija Magic Vodene Kreme je mnogo bolja alternativa. Ima vrlo laganu teksturu koja se ne oseća na koži, ali i dalje ostavlja onaj čuveni sjaj.

8iqSPTw7GuPRzG68XYaBNU-768-80.jpg.jpg
Charlotte Tilbury 

 Izvor: ELLE/N.K.