Metabolizam je proces kojim telo pretvara hranu u energiju, osnažujući sve procese - od disanja do vežbanja. Brži metabolizam znači da telo efikasnije sagoreva kalorije, što može da nam pomogne i u gubitku kilograma. Iznenađujuće, ovo ubrzanje može biti lakše nego što mislite - uvođenjem određenih navika i promena u vašem životnom stilu.

Doktor Joseph Ambani za SheKnows otkriva da postoje dva ključna načina na koje možete da ubrzate svoj metabolizam za 30%. U nastavku saznajte koja:

Povećanje unosa proteina

Protein ima viši termički efekat u poređenju sa mastima i ugljenim hidratima. To znači da telo koristi više energije (kalorija) za varenje i obradu proteina. Protein je neophodan za održavanje i izgradnju mišićne mase. Mišići sagorevaju više kalorija u mirovanju u poređenju sa masnim tkivom.

Ambani kaže: "Unos više proteina može privremeno ubrzati vaš metabolizam. Termički efekat hrane (TEF) je povećanje metabolizma nakon unosa hrane. Protein izaziva najveći porast TEF-a, povećavajući vaš metabolizam za 15-30%."

Kako ubrzati metabolizam za 30 odsto
Unsplash/ Olesia 🇺🇦 Buyar 

Visoko intenzivni intervalni trening (HIIT)

Visoko intenzivni intervalni trening (HIIT) je moćna metoda treninga koja se sastoji od kratkih naleta intenzivnih vežbi naizmenično sa periodima odmora/vežbi manjeg intenziteta. Intenzivni naleti u HIIT-u dovode vaše telo do maksimuma, što rezultira većim sagorevanjem kalorija tokom treninga u poređenju s treningom umerenog intenziteta. HIIT značajno povećava stopu metabolizma nakon vežbanja zbog efekta EPOC. To znači da vaše telo nastavlja da sagoreva kalorije po većoj stopi satima nakon završetka treninga.

"HIIT treninzi uključuju brze i intenzivne nalete aktivnosti. Oni održavaju vaš metabolizam povišenim čak i nakon što završite sa vežbanjem. Ovaj post-trening efekat je poznat kao višak potrošnje kiseonika nakon vežbanja (EPOC)," otkriva Ambani.

Kako ubrzati metabolizam za 30 odsto
Alo Yoga / Planet / Profimedia 

Integrisanjem ovih strategija u svoju rutinu, možete efikasno ubrzati svoj metabolizam, podstaći mršavljenje i poboljšati ukupni nivo energije.

 Izvor: ELLE/T.Đ.