Utemeljivač, nutricionista i fitnes trener Harley Pasternak utemleljivač je dijete pet faktora koja za cilj ima da se u kratkom periodu izgubi prekomerna težina. 

Vreme je prvi faktor - dijeta traje pet nedelja. Plan ishrane je jednostavan, a ako vam se svidi, mogao bi da postane i vaš novi način zdravog života. Drugi, isto tako važan faktor je broj obroka u danu, koji bi trebao da bude pet. Pet obroka dnevno optimalna je brojka uz koju nećete gladovati, a kilogrami će se topiti.

Obrok mora da sadrži ovih 5 sastojaka: nemasne proteine, ugljene hidrate s niskim glikemijskim indeksom (recimo mahunarke, pirinač, slatki krompir, zob, šljive, breskve, jabuke, narandže i kruške), vlakna za osećaj sitosti (voće, povrće, soja), zdrave masnoće te dve litre vode ili nezaslađenog čaja.

U svoju svakodnevnu rutinu morate ubaciti 25 minuta treninga. Naglasak je na svakodnevnom vežbanju, jer tvorac ove dijete veruje kako je redovno vežbanje efikasnije od onog 2-3 puta nedeljno. Pet minuta zagrevanja, deset minuta anaerobnih vežbi sa tegovima, pet minuta trbušnjaka i pet minuta vežbi opuštanja, biće sasvim dovoljno da vaše telo oseti promene.

sigmund-5LeuEGnVTog-unsplash.jpg
Unsplash/Sigmund 

Primeri jelovnika

Doručak

– žitarice s bar 5 grama proteina (nemasni sir, pileća salama) i 5 grama vlakana (voće ili povrće). Želite li topliji doručak, pripremite omlet od belanjaka s povrćem, i zobenu kašu kuvanu u mleku s povrćem.

Ručak

– supa, nemasni proteini (piletina, puretina ili riba) te jednostavni ugljeni hidrati (riža, voće, povrće), ali i salata.

Večera

– isto kao ručak

Međuobroci

– manji obroci po principu 5 faktora (nemasni proteini, jednostavni ugljeni hidrati, vlakna, orašasto voće i voda.

Izvor: ELLE/T.Đ.