Da li ste i vi među onima koji smatraju da nije neophodno koristiti posebnu noćnu kremu kako bi nega kože bila potpuna? Oh, kako se samo varate. Svi tipovi kože mogu imati koristi od upotrebe kvalitetne noćne kreme. Iako postoji uobičajena zabluda da morate dostići određene godine kako biste uveli posebne hidratantne kreme za veče u rutinu nege kože, dermatolozi su osporili ovu predrasudu. Zapravo, većina bi vas ohrabrivala da počnete sa korišćenjem duboko hranljive formule već u dvadesetim godinama.

"Tokom noći, koža prelazi u regenerativni i receptivni režim, oporavljajući se od dnevnih aktivnosti i mnogo je reaktivnija na hranljive sastojke i aktivne supstance", kaže stručnjak Caglar Odabasi. "To je vreme kada ćelije kože funkcionišu na najefikasnijem nivou kako bi se oporavile, regenerisale i oslobodile stresa."

Noćne formule su napravljene da se nose s različitim problemima kože i pruže dodatnu hidrataciju, ishranu i generalno umirujući efekat. Najpopularnije noćne kreme obično su formulisane sa retinolom (derivatom vitamina A), koji je aktivni sastojak koji stimuliše obnovu ćelija. Ne zaboravljamo ni sastojke poput niacinamida (za izravnavanje teksture kože), hijaluronske kiseline (za zadržavanje vlage kože) i masnih kiselina (za jačanje barijere kože).

Da li vam je zaista potrebna noćna krema?

Sve kreme pružaju hidrataciju i vlagu. Međutim, dnevne hidratantne kreme obično se fokusiraju na smanjenje oštećenja od spoljnih agresora poput slobodnih radikala, zagađivača okoline i štetnih UV zraka, dok su noćne kreme obično formulisane sa bogatijim i potentnijim formulama kako bi se fokusirale na popravku barijere kože, kao i na stimulaciju proizvodnje kolagena i ćelija, što rezultira punijim i ravnomernijim tenom ujutru.

Najbolje noćne kreme protiv bora koje dubinski hrane kožu
Fallon via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Mnogi ljudi koji imaju probleme sa aknama, mitiserima i masnijom kožom često preskaču noćnu kremu verujući mitu da će dodatni sloj hidratacije i dovesti do začepljenih pora i bubuljica. Međutim, prava formula može pomoći u lečenju akni, jačanju kože i kontroli proizvodnje ulja. Možete isprobati noćne kreme sa AHA i BHA poput salicilne kiseline, koje deluju imaju blagi efekat eksfolijacije kože.

Šta treba izbegavati pri odabiru noćne kreme?

Kada birate noćnu kremu sa aktivnim sastojcima kako biste tretirali određene probleme kože, uverite se da ti isti sastojci nisu prisutni u vašem čistaču, odstranjivaču šminke, toniku ili serumu, jer previše slojeva aktivnih sastojaka može dovesti do iritacije i osetljivosti kože.

"Prilikom izbora noćne kreme, izbegavajte one koje nisu specifične za vaš tip kože. Dodatno, osobe sa osetljivom kožom ne treba da koriste noćnu kremu sa jakim mirisom i dodatkom parfema" rekla je dr Marisa Garshick.

U galeriji pronađite kvalitetne noćne kreme koje mogu da pomognu u lepšem, blistavijem i negovanijem izgledu kože.

Estee Lauder, La Roche Posay Pogledajte 5 noćnih krema za negu kože.

Izvor: ELLE/N.K.