U želji za očuvanjem što zdravijeg, sjajnijeg i elastičnijeg izgleda kože, neosporno je da se u velikoj meri posvećujemo nezi lica, ali koliko pažnje (budimo iskreni) poklanjamo nezi kože vrata i dekoltea? Počevši od detaljnog skidanja šminke i drugih nečistoća, večernje beauty rutine iz nekoliko koraka, ali i obaveznog jutarnjeg nanošenja kreme sa SPF-om, zapitajte se, da li zapravo poštujete sve ove korake? Ukoliko je odgovor negativan, u ovom tekstu objasnićemo kako da što pre pristupite ovoj beauty temi sa pažnjom koju zaslužuje.

Nega vrata i dekoltea zahteva posebno prilagođen pristup, budući da se upravo se na ovoj regiji fine linije i bore javljaju ranije nego na drugim delovima tela. No, to ne znači da nema načina da se stanje popravi i ublaži. U nastavku donosimo četiri ključna koraka za sprečavanje i ublažavanje bora na vratu i dekolteu. Krenimo redom! 

Korak 1: Koristite hidratantnu kremu sa SPF faktorom svakog jutra

Ovaj korak nas nije iznenadio, jer znamo da su hidratacija i zaštita od sunca ključne za meku, jedru i mladoliku kožu. Ipak, dobro je podsetiti se da je to neophodno činiti svakog dana, bez obzira na vremenske uslova. Dermatolog Brendan Camp ističe: "Sa starenjem, naš organizam proizvodi manje kolagena i elastina, strukturnih proteina u dermisu koji pružaju strukturu i čvrstoću. Sunce doprinosi procesu starenja ubrzavajući razgradnju ovih proteina."

Sunce, tačnije, UV zraci, doprinose svim znakovima starenja, uključujući one koje dr Brendan često vidi u svojoj dermatološkoj praksi. Prvi je "tech neck" odnosno horizontalne bore na vratu koje se ističu kada nagnemo glavu dok gledamo u telefone. Drugi je prevelika opuštenost kože. I da, jednostavna hidratantna krema sa SPF-om može pomoći u tretiranju oba problema.

Korak 2: Nanesite serum sa retinolom nekoliko puta nedeljno

Retinol je nešto poput magičnog sata koji može da vrati vreme unazad na našem vratu i dekolteu, baš kao i na licu. "Kada se redovno koriste tokom dužeg vremenskog perioda, poznato je da serumi ili hidratantne kreme sa retinolom poboljšavaju proizvodnju kolagena", kaže Camp. "Zapamtite da treba postepeno uvesti retinol u vašu rutinu jer može izazvati nuspojave poput crvenila, suvoće i svraba, posebno na osetljivoj koži vrata."

4 načina kako smanjiti bore na vratu i dekolteu
Courtesy Abrand Jeans/Mega / The Mega Agency / Profimedia 

Dermatološkinja Elizabeth Geddes-Bruce dodaje: "Koža na vratu je osetljivija od kože na licu i treba je tretirati nežnije. Sklonija je iritacijama i duže se oporavlja nakon povreda zbog manjeg broja folikula i rezervi matičnih ćelija."

Korak 3: Koristite serum za zonu vrata sa peptidima 

I dok je retinol sjajan za mnogo toga, uključujući smanjenje pojave linija i bora, peptidi imaju dugotrajnu ulogu u zatezanju kože tokom vremena. Kako Camp kaže: "Peptidi su sastojci za negu kože koji deluju kao građevinski blokovi proteina, poboljšavajući nivoe kolagena i elastina."

Korak 4: Isprobajte profesionalne tretmane

Ako topički tretmani nisu dovoljni, dobra vest je da postoje razni tretmani u specijalističkim ordinacijima kojima možete podmladiti izgled vrata.

Camp preporučuje mikrodermoabraziju (dermapen) "Mikroiglice su tretman koji stvara male površinske povrede na koži, što zauzvrat stimuliše proizvodnju kolagena", objašnjava on. "Ovo stimuliše proizvodnju novog kolagena koji će zategnuti i učvrstiti kožu vrata."

Što se tiče Botoxa i filera, oni deluju na različite načine kako bi podstakli mladolik izgled. Filer sa hijaluronskom kiselinom može se ubrizgati u područje kako bi omekšao pojavu linija. Injekcije neurotoksina, poput Botoxa, "mogu smanjiti pojavu platizmalnih traka, koje se često pojavljuju sa godinama", kaže Camp.

U galeriji pronađite 5 specijalizovanih beauty proizvoda sa anti-age svojstvima namenjenih regiji vrata i dekoltea.

Revison Skincare, Korres Kreme za negu vrata

Izvor: ELLE/N.K.