Čak i ako vaša kolekcija ajlajnera obiluje raznobojnim nijansama, svi imamo tu jednu pouzdanu i neutralnu boju koju koristimo za svaki dan. Za neke, to je jedva primetna smeđa; za druge, to je dramatična crna. I dok obe opcije imaju svoje prednosti, nameće se pitanje: U borbi između braon i crne olovke za oči, koja pobeđuje?

Prema šminkerima, odgovor je očekivan, ali i oslobađajući - obe nijanse su dobre - sve zavisi od izgleda koji želite da postignete. Nastavite da čitate kako biste saznali sve što treba da uzmete u obzir kada je reč o smeđoj i crnoj olovci za oči, prema ekspertima za make up, Tomiju Riveru i Carly Gigliu.

Prednosti braon olovke za oči

Suptilniji izgled

Smeđe nijanse su prirodno svetlije i suptilnije od crne, te su odlične za stvaranje blažeg izraza na očima. "Ako težite prirodnom, tzv. no make up izgledu, smeđa olovka je pravi izbor", prema Riveru.

Laska svetlom tenu

Iako svako može nositi bilo koju nijansu olovke za oči, šminkeri kažu da su smeđe nijanse posebno laskave za svetle tonove kože jer su manje oštre od svojih crnih pandana. "Za zelene i sivkaste boje očiju i veoma svetle tonove kože sa roze podtonovima, smeđa olovka je najbolje rešenje", kaže Rivero.

Da li je bolji crni ili braon ajlajner
Chanel Makeup via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Veliki izbor nijansi

Sa crnim olovkama, opcije su vam suštinski ograničene na "crno" i "još crnje". Ali sa braon, imate pun spektar nijansi za izbor. "Postoje varijacije smeđih olovaka - možete se odlučiti za one koje imaju malo više crvene ili bronzane, na primer, gde zaista možete igrati sa bojom svojih očiju", kaže Giglio. "Razmislite o suprotnostima koje će istaći boju očiju."

Ako imate zelene oči, na primer, Giglio preporučuje odabir crvenkasto-smeđe. Ako su vam oči plave, predlaže korišćenje olovke sa toplijim, bakarnim tonovima.


Prednosti crne olovke za oči

Dramatični efekat

Od Cleopatre do Elizabeth Taylor, crni ajlajner je utemeljio svoje mesto u istoriji  zbog sposobnosti da doda dramatičnost bilo kom izgledu. "Crni ajlajner je statement proizvod!" kaže Giglio. Rivero napominje da glamurozniji izgledi, poput mačkastih ili smokey stilova, obično najbolje uspevaju kada se koristi crna olovka.

Da li je bolji crni ili braon ajlajner
Chanel Makeup via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Izgleda dobro na svima

Za razliku od smeđih nijansi koje obično više dolaze do izražaja na svetlijim očima i tenovima, svako može koristiti crnu olovku za oči kako bi dao na jačini svog make up looka. "Praktično svako, bez obzira na boju očiju, može nositi crnu olovku - to je stvar ličnog izbora", kaže Giglio.

Dostupna u različitim formatima

Iako su crne olovke prilično monotone, to ne znači da ne možete eksperimentisati s njima u različitim formatima. Tečne formule su odlične za stvaranje besprekornih oblika, dok olovke za oči mogu pružiti mekši izgled. "Volim olovke za smudge efekat, dok su tečne olovke odlične za čistu i oštru liniju", kaže Giglio.

Finalne smernice za odabir nijanse ajlajnera

Koliko intenzivan izgled želite

Po prirodi, crna je intenzivnija nijansa od smeđe. "Bilo da je to razmazana linija ili precizno iscrtano krilo, crna će se više istaći", kaže Giglio. S tim na umu, odaberite crnu olovku kada želite statement izgled, a smeđu kada želite nešto suptilnije.

Da li je bolji crni ili braon ajlajner
Chanel Makeup via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Vaša boja očiju i tena

"Ako imate svetle oči i svetlu kožu, crna olovka će se dramatičnije istaći", kaže Giglio. Jednostavno rečeno, "Ako imate veoma svetlu kožu i ne želite upečatljivost crne olovke, opredelite se za smeđu."

Vaše veštine s olovkom

Ovo je posebno za početnike s olovkom za oči. Ako napravite grešku s tečnim ajlajnerom, teže ćete je korigovati, a da ne pomerite i ostatak vaše šminke. To nije slučaj sa smeđim nijansama, koje šminkeri smatraju lakšim za korišćenje zahvaljujući činjenici da su bliže prirodnom tonu kože. "Ako ste početnik u korišćenju olovke za oči, smeđa je odličan način da započnete", kaže Giglio. Kada savladate tehniku iscrtavanja, bićete spremni za prelazak na crnu.

Konačni zaključak

Kada razmišljate o smeđoj naspram crne olovke za oči, "stvar je u preferencijama i nosivosti", kaže Rivero. "Svi mogu koristiti crnu olovku, i svi mogu koristiti smeđu." Dobra vest? Ne morate izabrati samo jednu. Isprobajte obe i vidite koja vam se više dopada (prijateljski savet: odgovor može biti i jedna i druga!).

Izvor: ELLE/N.K.