Preparativa ispred dekorative - ovo je pravilo kojim se oduvek služimo kada je reč o svetu nege i lepote. Ovo zapravo znači ono što svi već odavno znamo i praktikujemo (nadamo se). Polazna tačka za svež izgled lica i blistav ten, pored pravilne ishrane, prevashodno jeste korišćenje kvalitetnih proizvoda za negu i održavanje zdrave barijere kože.

U tome nam, u poslednje vreme najčešće pomažu kreme sa ceramidima. Oni se, zapravo, prirodno nalaze u zaštitnoj barijeri naše kože:"Lipidi su sastavljeni od ceramida, zajedno sa holesterolom i masnim kiselinama, koji zadržavaju vodu u koži kako bi je održali hidriranom."

Međutim, kada na našu kožu utiču različiti agresori, uključujući sve od vruće vode do grubih pilinga, suvog vazduha i izloženosti suncu, mi postepeno gubimo prirodna zašititna svojstva kože. Srećom, korišćenje krema sa ceramidima može da potpomogne obnovu prirodno prisutnih ceramida u koži koji će zatim regenerisati zaštitnu barijeru. Stoga, u nastavku smo izdvojili pet najboljih krema sa ceramidima koje već sada možete da isprobate.

The Inkey List Bio-Active Ceramide Repairing and Plumping Moisturiser

Nova hidratantna krema sa ceramidima brenda The Inkey List (koja je lansirana početkom 2024. godine) ne samo da popravlja barijeru, već regeneriše, jača i štiti kožu kroz više slojeva.

Formula uključuje shea puter radi duboke ishrane i smanjenja gubitka vode, ali je krema i dalje pogodna za sve tipove kože, uključujući osetljivu i masnu kožu. 

Najbolje kreme sa ceramidima za obnavljavljanje kožne barijere
The Inkey List 

La Roche-Posay Toleriane Double Repair Moisturiser sa SPF 30

Ova hidratantna krema sa ceramidima idealna je za svakodnevno korišćenje, čak i kada je oblačno ili kišovito. Nije lepljiva kao neki SPF proizvodi, niti masna ili teška, tako da je odlična i kao podloga za šminku. 

Osetljiva koža će posebno voleti ovaj proizvod budući da formula sadrži odlične humektante: ceramid 3, niacinamid i prebiotičku termalnu vodu, koja umiruje crvenilo.

Najbolje kreme sa ceramidima za obnavljavljanje kožne barijere
La Roche Posay 

Drunk Elephant Lala Retro Whipped krema

Pažnja ljubiteljima clean beauty kozmetike - ovaj proizvod će vas obradovati! Krema sadrži fitoceramide, zajedno sa drugim prirodnim biljnim lipidima poput ulja marule i biljno dobijenih ulja afričkog baobaba, pasionke i mongongo. Takođe uključuje ekstrakt fermentiranog zelenog čaja bogat antioksidansima.

Najbolje kreme sa ceramidima za obnavljavljanje kožne barijere
Drunk Elephant 

Dr.Jart+ Ceramidin krema

Ovo je jedna od najprodavanijih krema sa ceramidima koja se može pohvaliti sa formulom koja sadrži čak pet različitih ceramida u patentiranom 5-Cera Complexu. Posebno će je voleti dame sa suvljom ka normalnom tipu kože. U formuli se nalaze i drugi odlični hidratanti kao što su pantenol, glicerin i shea puter.

Najbolje kreme sa ceramidima za obnavljavljanje kožne barijere
Dr. Jart+ 

Rhode Glazing mleko

Tehnički gledano, ovo nije krema, ali ova mlečna esencija obogaćena ceramidima je toliko hidratantna da je ne možemo izostaviti sa liste. Reč je o hranljivoj i laganoj esenciji koja poboljšava funkciju barijere i pruža momentalnu hidrataciju. Osnivačica kompanije Hailey Bieber navodi korišćenje upravo ovog proizvoda kao ključni korak pripreme kože i početak njene Rhode rutine.

Najbolje kreme sa ceramidima za obnavljavljanje kožne barijere
Rhode 

 Izvor: ELLE/ N.K.