Priznajem, i sama sam se pre nekoliko godina pri prvom pomenu ceramida pitala šta je to i zašto je cela beauty industrija poludela za tim neobičnim sastojkom. Načelno, kad god čujem da je zavladalo ludilo povodom nekog novog kozmetičkog proizvoda, pomislim: „O ne, šta su sad izmislili i zašto je to meni potrebno?“ Novčanik kao i uvek trpi jer entuzijasta u meni ne uspeva da se uzdrži, pa uprkos racionalnom razmišljanju, ne mogu da odolim a da ne isprobam „još samo jedan proizvod bez kojeg ubrzo neću moći da zamislim svoju rutinu“. Tako beše i sa ceramidima. Počelo je iz simpatične radoznalosti, onda je preraslo u eksperimentisanje sa teksturama i tipom proizvoda, a sada zaista jesu sastavni deo moje svakodnevne nege. Da li smem da spomenem kako sam postala jedna od onih osoba koja ide naokolo i savetuje drugaricama da baš taj i taj proizvod koji sadrži ceramide moraju da uvrste u svoj skincare ako žele da očuvaju kožu lepom?

ŠTA SU CERAMIDI

Oni su jedna od najvažnijih komponenti kože i ulaze u sastav epidermisa čineći čak 50 odsto istog. Toliko puta smo čuli o njima, ali znamo li šta su zapravo po strukturi? Reč je o uljima, odnosno lipidima koji čine gradivne komponente epidermisa. Ekspanzija internet tekstova i analiza stručnjaka proglasili su ceramide supersastojcima koji čine čudo kada se uvrste u svakodnevnu rutinu, ali da li je to baš uvek tako i mogu li pomoći svima? Jedno je sigurno, kada slušamo o njima, stičemo utisak da su nam preko potrebni. Složila bih se sa tim, a saznajte i zašto ih smatram jednim od esencijalnih sastojaka u proizvodima za negu lica i tela.

Naime, ceramidi se već prirodno nalaze u našem tkivu, baš kao i čuvena hijaluronska kiselina o kojoj su ispričana tolike priče. Upravo tako, oni su primenjivi na sve tipove kože.

NEDOSTATAK LIPIDA

Opšte je pravilo da svoju kožu moramo maksimalno čuvati jer će nam ona višestruko vratiti ono što joj dajemo. Pravilna ishrana, temeljno čišćenje lica i skidanje šminke, nanošenje seruma i krema za negu, deo su idealne rutine kojoj bi se trebalo bez pogovora prikloniti i, naravno, prilagoditi je sopstvenim potrebama i stanju. Sa godinama i usled neadekvatnog ophođenja u okviru skincare rutine, nivo ceramida može da se smanji i donese izvesne posledice. Neki od direktnih uzročnika niskog nivoa ceramida su preterano čišćenje lica agresivnim umivalicama koje isušuju, upotreba vruće vode tokom umivanja, nezdrava ishrana, pušenje, boravak u zagađenim prostorijama, nedovoljno sna. Direktne posledice koje su vidljive na koži, a koje su povezane sa niskim nivoom lipida, jesu suvoća, iritacija, crvenilo, kao i dugotrajno perutanje koje se ne povlači nakon nanošenja kreme. Takođe, na tako iritiranu kožu nije nimalo prijatno nanositi regularne čistače jer mogu izazvati svrab. Ekstremno nizak procenat ceramida povećava rizik od toga da osoba razvije atopijski dermatitis.

3 razloga da koristite ceramide ove zime
Shutterstock 

TROSTRUKA ULOGA

1. ZAŠTITA

Zahvaljujući ovim čudesnim lipidima, koža uspeva da propusti onoliko vode koliko joj je potrebno kako bi zadržala optimum vlažnosti. Napomenuh već da oni čine čak 50 odsto površinskog sloja čime faktički svojom masnoćom drže ćelije epidermisa na okupu. Uz pomoć ove funkcije koža je uvek nežna, glatka i jedra, a ulogu ovih lipida pre svega bismo opisali kao zaštitnu. Oni čuvaju blagu kiselost površinskih slojeva koja sprečava da različiti patogeni organizmi prodru unutar ćelija i izazovu infekcije. Nedostatak ceramida izlaže nas pojavi osetljivosti, a može da vodi u suvoću, neprijatno perutanje i svrab, zatezanje i gubljenje elastičnosti. Kada u koži ima dovoljno ceramida, ćelije rade idealnim tempom, a koža lica je elastična i ima blistav izgled.

2. ODRŽAVANJE HIDRATACIJE

Osim što imaju zaštitnu ulogu, oni ujedno i hidriraju zajedno sa nekoliko sastojaka prisutnih u kombinovanim proizvodima za negu. Urea je humektant koji izvlači vodu iz dubljih slojeva i namenjena je lečenju grube, ispucale kože. Zajedničkim snagama, ujedinjeni sa ureom i holesterolom, ceramidi pomažu održavanje vlažnosti i sprečavaju transepidermalni gubitak vode. Time se čuva preko potrebna voda u ćelijama, koja je ujedno i glavna prevencija starenju kože.

3. STIMULACIJA ELASTIČNOSTI

Kao što je sada već dobro poznato, prisustvo ceramida omogućava da tkivo prima dovoljno vode a istovremeno istu zadržava i sprečava da se prekomerno potroši. Na ovaj način, primenom lipida zaključava se hidratacija u dubljim slojevima epidermisa. Hidrirana koža je jedra, proizvodi dovoljno kolagena koji podstiče njenu elastičnost, tako da možemo reći da su ceramidi sastojak koji preporučujemo i za anti-aging metode nege. Znamo da su bore i fine linije uvek vidljivije kada je lice suvlje, pa ako na vreme vodimo računa i brinemo o hidrataciji, i bore će biti manje primetne. Zaključavanjem vlage u gornjim slojevima epidermisa, minimiziramo vidljivost prvih znakova starenja.

NAJBOLJE KREME IZ DROGERIJA ZA VRAT I DEKOLTE: Recite zbogom naboranoj koži i vratite joj svežinu i jedrinu
Courtesy of Zara/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

PRIMENA U KOZMETICI

Postoje tri esencijalna ceramida koja pronalaze široku primenu u kozmetologiji, iako u našoj koži postoji čak devet različitih gradivnih lipida koji čine idealno funkcionalnu celinu. Oni koji su najznačajniji su ceramidi 1, 3, kao i 6-II. Uglavnom se u proizvodima za negu nalazi neki od ova tri sastojka, dok ponekad možemo sresti i kombinaciju sva tri. To su neretko proizvodi namenjeni osobama koje imaju probleme sa atopijskim dermatitisom, psorijazom i ekcemima.

KAKO SE KOMBINUJU

Ako ste prepoznali da su vam neophodni ovi sastojci, onda što pre razmotrite da u svoju negu uvrstite preparate koji sadrže ove važne lipide za zaštitu i oporavak tkiva. Suvlja koža voleće kreme i serume na bazi ceramida 1 i 6. Ako imate masniji tip, onda birajte sprejeve koji sadrže kombinaciju hijaluronske kiseline i ceramida, kao i čistače i tonike. Večernja rutina neka sadrži bar jedan proizvod sa ovom komponentom.

Višestruke koristi od ceramida su nešto zbog čega biram da ih upotrebljavam godinama. Oni poboljšavaju opšti izgled kože, štite je od isušivanja, a gotovo su idealni za negu u zimskim mesecima jer su naročito hranljivi, revitalizuju i imaju anti-aging svojstva.