Tamne mrlje i fleke, inače poznate kao hiperpigmentacija, sve više su jedan od učestalijih problema da nije iznenađujuće koliko se pojavilo novih laserskih načina lečenja, kao i vrhunskih proizvoda za negu koji obećavaju rešenje. Međutim, ništa od ponuđenog na tržištu neće vam pomoći ukoliko pravite određene greške u beauty rutini koje zapravo poništavaju dejstvo proizvoda protiv fleka.

Kako dolazi do hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacija se dešava kada koža stvara previše melatonina.Najčešći uzroci tamnih mrlja uključuju izlaganje UV svetlu, što dovodi do stvaranja ožiljaka i pojačano starenje kože. Za ovaj ozloglašeno tvrdoglav problem biće potrebno duže lečenje za koje je potrebno i vreme i strpljenje, a jedina stvar koja neće pomoći je korišćenje pogrešnih sastojaka. Ovo su tri sastojka za negu kože, za koje dermatolozi kažu da nikada ne bi trebalo da ih koristite ako se borite sa tamnim flekama.

Fleka na koži možete se rešiti upotrebom pravih sastojaka.
Shutterstock 

Retinol, salicilna kiselina i sastojci koji izazivaju fotosenzitivnost

Nije neuobičajeno da stručnjaci za lepotu kažu da zaboravite na retinol, sastojak koji se smatra zlatnim standardom u nezi kože, ukoliko imate progblem sa hiperpigmentacijom i tamnim flekama. Ukoliko želite da ih se rešite, ovako moćni pilinzi mogu učiniti više štete nego koristi, pogotovo ako je vaša koža sama po sebi osetljiva.

Isto važi i za salicilnu kiselinu, još jedan moćni sastojak, koji može učiniti čuda kod problema sa aknama, ali kao i retinol, može vas učiniti "ranjivijim" i podložnijim za pojavu novih fleka i mrlja.

Ipak, ukoliko ne želite da ih izbacite iz svoje beauty rutine, stručnjaci naglašavaju da je jako bitno da koristite što bolju kremu sa zaštitnim faktorom. 

upotrebom pravih sastojaka rešićete se mrlja na koži.
Alo/Chris Colls/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Nažalost, ova dva sastojka nisu jedina koja mogu izazvati pojačanu fotosenzitivnost i pogoršavanje problema sa flekama. Na listi su takođe i benzoil peroksid i alfa hidroksi kiseline/AHA (ovo uključuje glikolne kiseline, mlečne kiseline, limunske kiseline, itd.), i najveće "no-no" - mirisi.

Izbegavajte mirise

Kao što su stručnjaci oduvek isticali, proizvodi za negu kože koji sadrže mirise nisu potencijalni iritanti samo ukoliko imate osetljivu kožu. Oni takođe mogu direktno uticati na hiperpigmentaciju.

Miris zapravo može aktivirati melanocite (ćelije koje proizvode pigment) i pogoršati tamne mrlje, te je preporuka da ih izbegavate u širokom luku. 

Koji sastojak onda treba koristititi za tamne mrlje?

Sigurni smo da smo vas sada ostavili u dilemi šta je uopšte dobro koristiti za tamne fleke i mrlje na koži, međutim, dermatolozi su saglasni, idealno rešenje postoji i reč je o hidrohinonu. 

u lečenju fleka na koži pomaže hidrohinon.
Shutterstock 

On se smatra "zlatnim standardom" kada je reč o rešavanju hiperpigmentacije. Hidrohinon pomaže da fleke izblede tako što utiče na proizvodnju melanina u koži. Ali, bitno je da napomenuti da se on koristi kao ciljani tretman na mestima gde je potrebno "izbledeti" kožu, kao i da se koristi ciklično, te je jako bitno da ste pod nadzorom dermatologa ili odabranog lekara kako biste dobili najbolje rezultate.