Najbolja odbrana od virusa je jačanje imuniteta pravilnom, uravnoteženom ishranom.
Zbog nekvalitetne ishrane telo je podložnije infekcijama, a i sam oporavak traje duže.
Namirnice koje je korisno uvrstiti u ishranu su one koje sadrže nutrijente važne za jačanje imuniteta - kvalitetne izvore proteina, dobrih masnoća, antioksidansa, ali i probiotika.
Naime, za neometan rad imuniteta treba paziti na probavu jer su dobre bakterije u debelom crevu i ravnoteža crevne mikroflore odgovorni su za celokupno zdravlje.
Zato u ishranu treba uvrstiti kvalitetne fermentisane mlečne proizvode poput jogurta i kefira.
"Unos bakterija mlečne kiseline pospešuje zdravlje probavnog, a time i imuniteta. Bore se protiv patogena u crevima proizvodnjom antimikrobnih spojeva, čime štite imunitet", kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat za 24sata.hr.
Ona naglašava da je i beli luk dobar protiv prehlade.
Njegova ulja i aktivna materija alicin ulaze u disajni sastav kroz krvotok i ublažavaju respiratorne tegobe. Zbog alicina,beli luk poseduje protuvirusno i antibakterijsko delovanje.
Ima ozbiljne naučne potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno delovanje belog luka potvrđeno je i u odbrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza.