"Da bi se životne odluke pretvorile u zdrave navike, važno je znati sve koristi koje će one imati po naše telo", kaže Francisco Gómez Moreno, stručnjak za fizioterapiju i ishranu. Jer kada vidite pozitivne rezultate sa malim promenama, motivacija raste sve dok se ne razvije u naviku.

Pa koje od njih mogu značajno da unaprede kvalitet naše svakodnevice i učine da se osećamo bolje, odmornije, zdravije? Saznajte u nastavku.

Suvo četkanje kože

Otkada smo saznali, zahvaljujući Gwyneth Paltrow, da je suvo četkanje kože jedan od najboljih načina za eksfolijaciju kože, energizaciju tela i detoksikaciju, praktikujemo to religiozno pre nego što uđemo u tuš svako jutro. Dovoljna su dva minuta, koristeći specifičnu drvenu četku ili rukavicu, počevši od gležnjeva i fokusirajući se na delove kao što su abdomen i noge, gde se zadržava najviše tečnosti.

Čaj od kamilice

Nedavno me je koleginica podsetila na najvažniji savet svoje bake za dobro zdravlje - da treba da popiti čaj od kamilice posle obroka (umesto kafe).

"Kamilica ima sedativno dejstvo, antioksidativna i antiinflamatorna spojeva, i antibakterijska, antifungalna, antiulcerozna i antivirusna svojstva,"kaže nutricionistkinja Laura Parada. Pomaže u kontroli vrhova glukoze i, stoga, varenju.

Pijenje vode na prazan stomak

Cameron Diaz je jednom rekla da flašu vode drži pored kreveta kako bi je popila čim ustane. Ovo je zdrava navika odobrena od strane nutricionista kako bi se telo hidriralo i aktivirao metabolizam.

profimedia-0617083766.jpg
Zara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Hladan tuš

Da li biste mogli da završite dan hladnim tušem, kao što preporučuje Marie Hélène Lair, farmaceutkinja i naučna predstavnica za Clarins. Od poboljšanja cirkulacije krvi do toniranja kose i sjaja zatvaranjem kutikula - prednosti su brojne. Zatvara pore na temenu, što takođe pomaže u održavanju hidratacije vlakna kose.

Jogurt svakog dana

Nakon konzumiranja obranog i zaslađenog jogurta bez čitanja etiketa i posledica glukoze koje zaslađivači uzrokuju, prepuštamo se koristima konzumiranja zdravog jogurta dnevno. Obično između obroka ili kao dezert posle obroka.

Ali uvek ceo i prirodan, pamteći ove reči Digóna: "Uvek je bolje jesti hranu u njenoj prirodnoj varijanti. Definicija lagane hrane je da je 30% masti uklonjeno u poređenju sa originalnom hranom, ali su dodati šećeri i drugi dodaci kako bi se postigla tekstura i ukus. Tako da imaju manje masti, ali više šećera koji ima malu nutritivnu vrednost."

Penjanje uz stepenice

Nećemo poreći da često koristimo lift, ali uvek pokušavamo da povećamo NEAT (neprogramirani energetski trošak uzrokovan svakodnevnim aktivnostima kao što su hodanje ili kupovina) penjući se uz stepenice nekoliko puta dnevno.

Ovo je potvrđeno studijom koju je sproveo Gianni Pes, istraživač na Odseku za eksperimentalnu i kliničku medicinu Univerziteta u Sasarima, koji je otkrio da penjanje uz stepenice ili strme padine, jasno ukazuje na dugovečnost.

Izvor: ELLE/T.Đ.