Nema većeg užitka od onog kada prvi gutljaj jutarnje kafe dotakne nepce i nežno počne da nas budi. Ali, evo u čemu je stvar - ova veza može da postane toksična, a kako to obično ide, vi bez dovoljno jake volje da je napustite. Jer ne samo što telo da postane zavisno od kofeina, jer kafa kao prvi obrok nije najbolja stvar za vaš organizam.

Kafa na prazan stomak ujutru remeti prirodnu proizvodnju kortizola u telu, što na kraju može da dovede do pada energije tokom preostalog dela dana. Osim toga, telo gubi tečnosti tokom noći, što vas čini dehidriranim kada se probudite. Kafa, kao diuretik, izazvaće dodatni gubitak tečnosti.

U redu, shvatili ste da vam jutarnja kafa ne čini dobro. Ali, ako vam je kao i nama ona jedna od svetlih tačaka za početak dana i dolazak u kancelariju, znate da odustajanje od nje nije baš realno rešenje. Nutricionistkinja i osnivačica SelfcarebySuman, Suman Agarwal otkriva 5 načina na koje možete da učinite svoju jutarnju kafu mnogo zdravijom po vaše telo, a da je pritom ne odbacite.

Počnite dan na pravi način

Prvo, pobrinite se da izbegavate kafu na prazan stomak. Zato uz nju ujutru uzmite šaku orašastih plodova za zadovoljavajući hrskav zalogaj i dodatne hranljive sastojke.

Pomešajte je sa čokoladnim surutkom

Oplemenite svoju rutinu ispijanja kafe tako što ćete je pomešati sa malo čokoladnog surutkinog proteina u prahu. Ovo nije samo ukusan način da konzumirate kafu, već je i lako svarljiva proteinska alternativa mleku. Daće vašem metabolizmu zdrav podsticaj.

lydia-stojanov-eL-xDSP8tgc-unsplash.jpg
Unsplash/Lydia Stojanov 

Dodajte kolagen

Ubacite kolagen (bez ukusa) u svoju kafu. To neće uticati na ukus kafe, a poboljšaće njenu nutritivnu vrednost. Ovo je jedan od najjednostavnijih, a ipak efikasnih načina da započnete svoje jutro.

Za ljubitelje crne kafe

Ako ste strastveni ljubitelj crne kafe (i osetljivi na mleko), poboljšajte svoju kafu dodavanjem nekoliko kapi limuna i prstohvat cimeta. Ovo dodaje ukus, ali takođe pomaže u ublažavanju osećaja težine u glavi, posebno u hladnom periodu.

Savršen twist

Spojite svoju kafu i doručak, i napravite obrok koji obuhvata oba. Dodajte smrznute kriške banane i surutku u svoju kafu i napravite hranljivu kafu latte koja će vam pomoći da preživite dan.

 Izvor: ELLE/T.Đ.