Body & mind podrazumeva poveztanost uma i tela tokom vežbanja. Tokokm vežbanja neophodna je mentalna prisutnost, svest o telu, vežbama i disanju.

Razlog zbog koga su ove vežbezapravo izuzetno delotvorne, jer razvijaju snagu i pokretljivost tela, takođe sa velikom efeknotšću, oslobađaju nas od svakodnevnog stresa.

Tokom samog treniga ume da se desi da se ova dva stila vežbanja (joga i pilates) isprepliću, ali je instruktorka pilatesa Laura Schauperl pojasnila razlike, kao i koja vrsta treninga bi svakome od nas više odgovarala.

Pilates nema spiritualnu komponentu

Spiritualnost je važan deo joge, a manifestuje se kroz vežbe meditacije koje mnogi instruktori uključuju kao sastavni deo svakog časa. Cilj joga filozofije je uskladiti um, telo i dušu, a to se postiže uz povezivanje vežbi sa meditiranjem.

Pilates ne poseduje ovu duhovnu komponentu. Cilj pilatesa je kroz povezanost uma i tela osigurati kvalitet izvođenja vežbi i to primeniti na svakodnevan život kroz pravilno držanje i kvalitetne pokrete. 

To se postiže tako što se tokom celokupnog pilates treninga razmišlja o držanju, mišićima, disanju i pravilnom izvođenju pokreta.

Pravilno disanje

Oba programa kao osnovnu komponentu poseduju pravilno disanje i povezivanje daha sa pokretom.

U jogi postoji više različitih tehnika disanja te mnogi časovi joge sadrže delove koji su usmereni isključivo na vežbe disanja. Disanje je prioritet svakog joga treninga. Promene iz jednog položaja u drugi su propraćene kontrolsanim udahom i izdahom, a vežbači su kod svakog držanja joga položaja upućeni da duboko dišu i iskoriste svoj dah za izvođenje vežbi.

U pilatesu je, uz pravilno i duboko disanje, vrlo je važno da čitavo vreme imamo aktivirane mišiće trupa i stabilna kičmeni stub. Sklad disanja i čvrstog trupa se postiže tako da vežbači nauče iskoristiti ceo prsni koš za duboki udah, održavajući trbušne mišiće zategnutima čitavo vreme.

razlika između joge i pilatesa
conscious-design-IbsgfRJslEc-unsplash.jpg 

Izvođenje vežbi

Kada su u pitanje same vežbe, u jogi koncept samog treninga prilično zavisi o vrsti joge i od instruktora. Kao što je navedeno, često se u sam trening ulazi meditacijom i vežbama disanja. 

Tokom joge, telo se dovodi u različite joga položaje koje se zovu asane. Promene iz jednog položaja u drugi prate ritam disanja, a njihov tempo zavisi od instruktora. Položaji su usmereni na to da masiraju unutrašnje organe i opskrbe ih krvlju, podstaknu cirkulaciju u telu i izbalansiraju energetske nivoe, takozvane čakre, relaksiraju um kroz kontrolu disanja te ravnomerno opterete sve delove tela i na taj način povećaju snagu i fleksibilnost. Čas joge je fizički statičniji i više relaksirajući, no zahteva veći psihički angažman zbog meditacija.

Sat pilatesa je, sa druge strane, nešto dinamičniji. Fokus pilatesa je više na samim vežbama i jačanju mišića, odnosno na anatomiju tela. U pilatesu je primarni cilj ojačati mišiće trupa i na taj način osigurati stabilnost i zdravlje kičme. Veći je broj ponavljanja svake vežbe, a one su koncipirane tako da se održavajući snagu i stabilnost centralnog dela tela, te da se oblikuju vretenasti mišići ruku i nogu, poboljša mišićna izdržljivost i gipkost. Upravo zbog te složenosti pokreta, sam rezultat pilatesa su bolja koordinacija, te kvalitetniji i graciozniji pokreti.

Rekviziti

Rekviziti koji se koriste u jogi su najčešće kocke i pojasevi za jogu, a oni služe tome da se olakša pravilno izvođenje određene asane, dok rekviziti u pilatesu imaju svrhu dodatnog opterećenja mišića, a neki od najčešće korištenih su bučice, pilates krug, rastegljiva guma, štap te velika i mala lopta.

Oba treninga se izvode na prostirkama za vežbanje, klasično bi prostirke za pilates trebalo da budu nešto deblje, dok bi se one za jogu trebalo što manje da se klizaju. Vežba se u udobnoj odeći koja omogućava velike opsege pokreta. Joga se najčešće vežba bosa, dok se pilates izvodi u čarapama.

Izvor: elle.hr