Zima je vreme godine kada je važno posvetiti posebnu pažnju osećaju blagostanja. Hladno vreme, kraći dani i nedostatak sunčeve svetlosti mogu da utiču na naše fizičko i mentalno zdravlje. Ako osećate potrebu za nedeljom oporavka, ovih 5 ideja može vam pomoći da se resetujete i vratite sebi.

Dnevnik zahvalnosti

Pisanje dnevnika zahvalnosti jednostavna je, a moćna praksa. Istraživanja su pokazala da vođenje dnevnika zahvalnosti može da ima različite benefite po mentalno zdravlje i blagostanje – od smanjenja stresa, povećanja osećaja sreće i zadovoljstva, do poboljšanja kvaliteta sna, pa čak i jačanja imunološkog sistema.

Da biste započeli s vođenjem dnevnika zahvalnosti, jednostavno odvojite nekoliko minuta svaki dan da razmislite o stvarima na kojima ste zahvalni. Zabeležite barem tri stvari koje cenite u svom životu, bilo da su velike ili male. Mogu biti bilo šta, od ljubavnog odnosa, ispunjavajuće karijere, dobrog zdravlja, do jednostavnog sunčanog dana.

Ovo možete raditi ujutru i uveče. Pripremite šolju čaja i ušuškajte se u svoj omiljeni kutak. Pomoći će vam da uvežbate fokusiranje na dobre strane života i svetliju perspektivu.

Izađite u šetnju

Provođenje vremena napolju tokom zime može biti sjajan način da uživate u svežem, hladnom vazduhu i ostanete aktivni. Toplo se obucite, uzmite slušalite i šetajte po svom kraju uz muziku koja smiruje.

profimedia-0550617056.jpg
La Perla via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Jedite sezonske namirnice

Jedenje organske, sezonske hrane najbolji je način da se osigura da vaše telo apsorbuje sve potrebne hranljive sastojke, a pored toga je i prava podrška lokalnim preduzetnicima. Birajte jesenje i zimsko povrće - bundevu, tikvice, kelj, praziluk i slično - te ih ubacite ih u ukusna, topla jela i supe. A na kraju sebe možete nagraditi i čašom kuvanog vina. P.S. Ne zaboravite da jedete sporo, svesno, i da uživate u svakom zalogaju.

Omiljeni rituali

Postoje li vaši omiljeni rituali za izazivanje osećanja radosti i izbegavanje ''zimskog bluza''? Bilo da je to da zapalite mirišljavu sveću, čitate knjigu, uživate u toplom čaju i IQOS Iluma uređaju (koji oslobađa manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama jer zagreva, a ne sagoreva duvan) ili gledate novogodišnje filmove, vreme za sebe je neprocenjivo kada želimo da se isključimo, napunimo baterije i sledećeg dana ponovo budemo spremni za nove izazove.

Povežite se sa svojim voljenima

Povezivanje s voljenima ključni je aspekt održavanja opšteg blagostanja. Bilo da se radi o porodici, prijateljima ili nekome posebnom, snažni odnosi pomažu nam da se osećamo povezano i osnaženo. Pozovite nekoga kog dugo niste čuli. Prošetajte s voljenom osobom. Organizujte udobna druženja i pripremite novogodišnje poklone koji će im izmamiti osmeh. Šta god i koliko god postigli, ne zaboravite na prave vrednosti.

profimedia-0550617020.jpg
La Perla via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Važna informacija: IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.