Venera, planeta zadužena za ljubav, odnose, zadovoljstva i manji novac nalazi se u tranzitu kroz hladni i strogi, karmički znak Jarca. Inače ovoj planeti treba oko mjesec dana da prođe kroz jedan znak, no ovaj put u Saturnovoj kući u znaku Jarca zadržaće se znatno duže, sve do 6.3.2022. godine. Razlog njenog ovako dugog boravka u ovome znaku je retrogradni hod koji je očekuje od 19.12. Poslednji put u retrogradnom kretanju u ovome znaku bila je krajem 2013. i početkom 2014. tako da je predstojećih šest meseci vrlo značajno za sve nas po pitanju odnosa i novca kao i po pitanju segmenta života koje nam obuhvata znak Jarca.

Pluton, iako najmanja planeta u Sunčevom sustavu, kojem su astronomi u jednom momentu oduzeli status planete pa ponovno vratili, vrlo je razornog uticaja na samu dušu svakoga od nas. Prati je od samoga početka pa sve do kraja i on je zapravo taj koji vodi računa o tome da naše karmičke priče tj. sudbina budu sprovedene do kraja i u punom obimu. Pluton je od 2008. u tranzitu kroz znak Jarca i brine se da i na kolektivno nesvesnom svi koji smo sada na planeti Zemlji odradimo i kolektivnu sudbinu i karmu. Tek njegovim prelaskom u znak Vodolije 2024./2025. moći ćemo i mi da okrenemo novi list na kolektivnom nivou.

Sve ovo je važno da znate kako biste lakše shvatili koliko je bitan tranzitni aspekt koji nam se događa egzaktno u subotu 11.12.21. kada se Venera i Pluton susreću i spajaju u znaku Jarca. Njihov susret, spoj zovemo konjunkcija i inače je aspekt najjačeg intenziteta, aspekt u kojem se spajaju i prožimaju simbolike dvaju planeta u najjačem mogućem intenzitetu, a u bojama simbolike znaka u kojem se susret odvija.

Ovo je prvi susret Venere i Plutona u znaku Jarca nakon niza godina, ali ne i poslednji jer zbog Venerinog hoda unazad (pa onda ponovno u direktan hod) ove dve dijametralno različite planete (po svojim simbolikama) spojiće se još dva puta do marta sledeće godine.

Venera je ljubav, devojka, lepota, užitak, uživanje, sreća… Pluton je sve duboko potisnuto i zakopano u čoveku. Čak kroz genetiku. Najdublji strahovi, ljubomore, opsesije, destrukcija, manipulacija… sav duševni bol, patnja pa i škart skupljan i prenošen iz kolena na koleno. Pluton je i deseta čakra, predstavlja samo jezgro planete Zemlje.

Venera i Pluton u aspektu donose intenzitet kog nije moguće ne osetiti jer to je energija jakog intenziteta. Energija koja donosi ogromnu strast iz koje se može izroditi i posesivnost, bolesna ljubomora, a često i manipulacija kao i nametanje moći u partnerskom odnosu. Venera i Pluton donose fatalnost, fatalne veze, ali i ljubav s „lošim“ momcima bilo da su s one strane zakona ili su samo loši po nas. Ali harizmatično neodoljivi i privlačni. Kada Venera okusi zagrljaj Plutona, nikada više nije ista. Sve posle toga postaje bezlično ili monotono.

Venera u zagrljaju s Plutonom poprima njegove karakteristike te ima potrebu povezati se s onim drugim na svim razinama postojanja i do same srži. Venera u aspektu s Plutonom donosi onu iskonsku muško-žensku privlačnost magnetskog intenziteta, prožetu animalnom strašću.

Ako vam se ovaj aspekti uklapa u ostatak horoskopa velika je verovatnoća da možete upoznati ili „prepoznati“ ovih dana magično privlačnu osobu za vas, osobu koja će probuditi duboko potisnute strasti u vama! Moguć je i ulazak u vezu s tom osobom uz međusobno prožimanje na nivou i duše i tela i na duge staze. Budući je Venera u znaku Jarca, koji je također kao i Škorpija karmički znak i u pred retrogradnoj senci, moguć je i povratak nekoga iz prošlosti, nekoga ko je ostavio dubok trag u nama, nekoga ko je uticao na našu sudbinu. Kako je subota Saturnov dan, a Saturn gospodar karme u znaku svog vladarstva, energije su zgusnute, a sudbina i karma na delu.

Veneru i Plutona vezujemo i uz novac, Veneru za manji, a Pluton simbolizuje enormno bogatstvo tako da je moguće ovih dana doživeti povećanje prihoda i generalno imati dobru intuiciju vezano za finansije, naročito ulaganja. Takođe biste mogli dobro da prođete u bankama ili po pitanju poreza. Kako god, Venera i Pluton u energiji konjunkcije donose nam novi ciklus po pitanju strastvenih i emotivnih odnosa, ali i na finansijskom planu, nakon čega sledi transformacija, a potom i regeneracija, uostalom kao i uvek kada je Pluton u igri.

Pluton je i vulkan, i zato bi savet bio da se duboko zagledamo u sebe u danima i mesecima koji su ispred nas i pokušamo da osvestimo šta nas je dovelo do takvog intenziteta. Treba da saznamo šta je to toliko duboko ukorenjeno u nama da nas navodi na put fatalnosti i opsesivnih emocija? Jer ono što zračimo – to i privlačimo!

Kada to shvatimo i osvestimo, tada se možemo preporođeni vinuti u ljubav i obilje.

Izvor: Tomislava Horvat / Astrologija Pallas