Letnji solsticij, koji pada 21. juna 2022. godine, vezuje se za prvi dan leta. Označava tačku kada je Sunce na svom najvišem vrhu na nebu, a za one na severnoj hemisferi, to je i najduži dan u godini. Ali letnji solsticij je više od sezonske promene — on takođe najavljuje promene i nove početke u našim životima. Na osnovu kosmičke prognoze, duhovno značenje letnjeg solsticija 2022. je u pronalaženju ravnoteže u svom životu i skupljanju hrabrosti da budete najbolja verzija sebe.

Na latinskom, solsticij znači „sunce koje miruje“, što upućuje na činjenicu da je Sunce napolju najduže vreme u godini. Drevne keltske, grčke i rimske kulture su ga posmatrale iz različitij razloga, od verskih ceremonija do određivanja vremena ciklusa useva. Veruje se, takođe, da su drevni spomenici građeni tako da se poravnaju sa Suncem tokom solsticija - poput Stounhendža, 5.000 godina starog kamenog kruga u Viltširu u Engleskoj. U narodnom predanju, duhovno značenje letnjeg solsticija je slavlje — najvetlijeg i najdužeg dana u godini, leta i predstojeće žetve. 

Duhovno značenje letnjeg solsticija ima još jedan sloj kada uzmete u obzir astrologiju. Sa Venerom, planetom ljubavi i ravnoteže, na svom putu ka slobodoumnim Blizancima 22. juna, možete očekivati da će početak leta biti samo lagana zabava. Veselu energiju pojačava srećni Jupiter dok prelazi u smelog Ovna, osnažujući nas da sa samopouzdanjem punimo leto.

1. Vreme je da zavirite u sebe

Letnji solsticij se odnosi na prirodu, ali takođe i na vaš odnos sa samim sobom, a unutrašnja refleksija je ogroman deo toga. Ove godine, to je posebno slučaj - mesec i kometa Hiron, koji simbolizuju skrivene rane, oboje se povezuju u žestokom Ovnu oko letnjeg solsticija. „Dublje razmišljamo o našim greškama iz prošlosti i saosećajno gledamo prema sebi“, kažu astrolozi.

2. Vreme je da slavite prirodu

Letnji solsticij uvodi novu sezonu koja se odnosi na lepotu koju priroda može da ponudi. Važno je da to proslavimo, i zbog toga se mnogi rituali letnjeg solsticija fokusiraju na izlazak napolje i boravak na svežem vazduhu, gledanje izlaska sunca, gledanje zalaska sunca ili dugu šetnju. 

3. Vreme je za nove početke

Na isti način na koji solsticij označava početak leta, on takođe predstavlja vreme za razmišljanje o sebi i radovanje onomu što dolazi. To je početak novog poglavlja, tako da je odlično vreme da napravite planove i pregledate svoje dugoročne ciljeve. „Letnji solsticij je dan pun energije i važno vreme za postavljanje namera za ostatak godine“, objašnjavaju astrolozi. „Simbolizuje prosperitet, ekstravaganciju i dobro raspoloženje“.

Na isti način na koji solsticij označava početak leta, on takođe predstavlja vreme za razmišljanje o sebi i radovanje onomu što dolazi. T
Pexels/Matheus Bertelli 

4. Ovo je prilika da usporite

Letnji solsticij je prilika da se odmorite u izobilju koje ste stvorili - da sačekate da procveta seme koje ste posejali. „Istorijski gledano, većina ljudi je provela celo proleće radeći na zemlji. U vreme kada je nastupio letnji solsticij i sadnja je završena, konačno su mogli da se odmore i uživaju u periodu ugodne lagodnosti“, kažu astrolozi. „Zato letnji solsticij ostaje važan trenutak za proslavu u našim sopstvenim ciklusima rasta i promene.

5. Iskoristite duhovni vrhunac godine

Dok je letnji solsticij bukvalna sredina godine i vreme novih početaka, on takođe predstavlja vrhunac u godini. Pošto je to najduži dan u godini, on označava početak sporog putovanja nazad, u mračne dane zime. Proslavite svetlost i sunce u narednih nekoliko meseci, a danas se okružite samo pozitivnim ljudima i mislima. Takođe, ukoliko imate neku poslovnu ideju, pravi je momenat da počnete da je sprovodite u delo.

6. Napravite magični talisman

Pred spavanje, sve svoje želje i poruku sebi, koja će vam služiti kao vodilja, zapišite na parčetu papira, papir savijte i čuvajte u novčaniku. Svaki put kada pomislite da ne možete nešto da ostvarite, pročitajte šta na njemu piše. Dok ispisujete svoje želje, trudite se da izbacite sve negativne misli i fokusirate se samo na pozitivno. 

Kako su vam zvezde danas naklonjene? Saveti naših astrologa za zdravlje, ljubav i posao vas čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVITE SE OVDE.