Prijateljstvo ili veza s nekim ko je narcisoidan može biti poprilično izazovno. Iako se u početku mogu činiti šarmantnima, vremenom uviđate da im je stalo samo do sebe. Kada zagrebete ispod površine, shvatate koliko su hladni, proračunati i spremni da upotrebe sva sredstva kako bi dobili ono što žele. Ukratko, vaš odnos jako brzo može postati toksičan.

Pomoću astrologije, možda ćete brže moći uočiti 'red flagove'. Naime, donosimo vam popis 6 najnarcisoidnijih horoskopskih znakova, od onih pomalo taštih do potpuno opsednutih sobom.

6. Vodolija

Dok su Vodolije na glasu kao otvorene i slobodoumne, zapravo mogu da budu preterano fiksirani na određene činjenice i mišljenja. Ponekad im može biti teško da sagledaju stvari iz tuđe perspektive. 'Oni koriste svoju komunikativnu energiju vazdušnog znaka kako bi vam nametnuli određeni stav, a ako se ne slažete s njima, neće biti spremni da čuju vašu stranu priče', rekao je astrolog i stručnjak za tarot Ryan Marquardt za BestLife.

5. Strelac

Strelcu je potreban osećaj slobode, ali realnost je da se život svodi na odnose s drugima. 'Kada iskusite Strelčevo brzopleto donošenje odluka, pomislićete da deluju samo iz ličnog interesa, što se brzo može razviti u narcisoidne osobine', kaže Marquardt. Ali kako bi se zbližili s nekim, Strelci će otkriti svoje planove pre nego što se ostvare. 'Dajući te informacije, olakšava se bol koju osećaju drugi znakovi kada Strelac odluči da dođe i ode kada god odluči', dodaje Marquardt.

Osim toga, Strelac uvek traži načine da ostane u središtu pozornosti. 'Ako udovoljite Strelcu i dobije ono što želi, požalićete. Ako se petljate s njima, neće vas poštedeti', kaže vidovnjakinja i duhovna isceliteljka Emily Newman.

4. Škorpija

Škorpija se poigrava s drugim ljudima. Ovaj znak je narcisoidan, 'ali podsvesno', kaže Marquardt, pa često ne shvataju da manipulišu drugima. Iako se isprva čine bezopasni, s vremenom Škorpijina podsvesna želja da se zaštiti negativno se odražava na ljude koji ih najviše vole. 'Škorpija može biti znak zavisan od drugih. Oni vole da iskoriste vaše resurse za svoju korist. Ako vam Škorpioni crpe energiju ili resurse, vidjet ćete koliki narcis mogu biti', tvrdi Marquardt.

profimedia-0501635676.jpg
Profimedia 

3. Jarac

Jarci će učiniti sve za uspjeh, a ponekad to znači gaženje po drugima. 'Jarac može postati arogantan i osjećati da ima pravo na moć, a da je nije zaslužio - ili od suradnika, zaposlenika ili čak članova obitelji može zahtijevati služenje', kaže astrologinja Jill Loftis.

'Evoluirani Jarac' je nadahnjujući vođa jer podiže druge, dok drugi gaze sve ostale na svom putu do uspjeha. Međutim, uspjeh nije tako sladak nakon što su spalili te mostove.

2. Lav

Lavova osobnost dolazi s dramom, intenzitetom i stilom. Kada je izvan ravnoteže, lako mogu skliznuti u beskrajnu potrebu za pažnjom i prenapuhan osjećaj sebe. 'Lavovi mogu koristiti svoj prirodni šarm i magnetizam kako bi uvukli druge u narcisoidne odnose, stalno im je potrebno sve više i više vremena, pažnje i divljenja. Ovaj znak može lako iskoristiti nekoga kako bi napredovao, cijelo vrijeme ga šarmirajući, a zatim odbaciti nakon što su postigli cilj', kaže Loftis.

Iako njihova narcisoidnost može pogoditi ljude, ona 'dolazi iz puno dubljeg mjesta jer Lavovi samo žele biti cijenjeni i priznati', kaže Marquardt.

1. Ovan

Ovan je najnarcisoidni znak. Pretjerano su usredotočeni na preživljavanje i učinit će sve što mogu da se održe. 'Ovan na neki način koristi narcisoidnost kao zaštitni mehanizam. Bez narcisoidnosti, Ovan ne bi bio zdrav. Oni imaju evolucijsku svrhu da budu neovisni. Ako se Ovan oslanja na bilo koga drugoga, sputava samog sebe', kaže Marquardt.

Problem nastaje kada Ovan koristi svoju neovisnost kao oružje. Iako mogu biti egocentrični, to nije uvijek loše. Naime, evoluirani Ovan zapravo je iznimno samouvjeren.