Kako se od strasti prema modi i ljubavi prema kupovini stvara karijera, govore nam Sylvie Mus, Jeanette Madsen, Linda Tol i Lauren Johnson. Sve se svodi na večno aktuelno pitanje - kako se izdvojiti kada su svi isti?

Linda Tol

Da li trendove diktiraju dizajneri ili se radi o uticaju supkultura koje vidimo na ulici?

Dizajneri postavljaju merilo za trendove, a influenseri podstiču buzz oko određenih proizvoda i tako nastanu IT komadi. 

Ko te fotografiše i kako postižeš savršen kadar?

Moj partner i ja radimo u timu. On je strastveni fotograf i počeo je da se bavim tim poslom kada sam i ja započela svoju karijeru. Fenomenalno je raditi zajedno, putovati zajedno i podržavati jedno drugo. Niko me ne poznaje bolje od njega. Kad si influenser, tvoja ličnost je u prvom planu, a fotografija je efektna kada uhvatiš emociju i atmosferu. To je priča koju zajedno kreiramo. Ne obazirem se na to da uhvatimo idealan kadar, već da prikažemo određeni osećaj. On voli da me fotografiše kad ne poziram i naravno, svetlo je veoma bitno za svaku fotografiju. 

Kako izgleda jedan tvoj običan dan?

Tokom mesec dana najčešće sam dve nedelje na putu. Kada sam kod kuće, budim se u osam ujutru i spremam doručak. Tada obično postavim prvu Instagram sliku i zatim odgovorim na mejlove. Izađem na kafu oko 11 i šetam po kraju sa dečkom, on me tada fotografiše. Tokom dana obično imam sastanke i posetim svoju agenciju (ako sam u Milanu), ali sam najčešće opet za kompjuterom do pet popodne. Volimo da kuvamo kod kuće tako da, ako nemamo dodatnih obaveza, počinjemo da kuvamo oko sedam. Posle večere oko sat vremena posvetim istraživanju za posao. Trudim se da završim do devet i onda me čeka Netflix pre spavanja. 

Šta znači oblačiti se autentično i kako si to postigla?

Kada sam bila mlađa, veoma sam se trudila. Nosila sam previše ludih printova ili statement komada odjednom. Stil mi je postao sofisticiraniji tokom poslednjih nekoliko godina. Tipičan stajling za mene je sada obična majica sa boyfriend farmerkama, s tim što ću dodati sandale sa malom štiklom. Udobnost mi je veoma bitan faktor tako da je teksas neophodan. Ako se ne osećaš dobro u onome što nosiš, onda to neće biti autentično. Moj stil je prilično raznolik, ali je opet vrlo ja.  

Lauren Johnson

Da li trendove diktiraju dizajneri ili se radi o uticaju supkultura koje vidimo na ulici?

Smatram da ih diktiraju stajlinzi koji ljudi nose svaki dan. Dizajneri nas usmeravaju i od njihovih kolekcija možemo da usvojimo određenu atmosferu ili osećaj, ali se promene brže odvijaju na terenu. 

Ko te fotografiše i kako postižeš savršen kadar?

Suprug, u 95 odsto vremena, a ja sam veoma srećna jer on već ima iskustva sa fotografijom. Ponekad moji prijatelji preuzmu tu ulogu ili sarađujem sa profesionalnim fotografima za posebna slikanja. 

Kako izgleda jedan tvoj običan dan?

Ja sam influenserka, ali sam i majka dvoje dece tako da mi se raspored često menja. Obično se probudim pre dece i proverim mejl kako bih odgovorila na hitna pitanja, zatim spremim ćerku i odvedem je u školu. Kad se vratim, imam vremena da sebi napravim kafu i spremim doručak za najmlađe dete i tada proverim svoj raspored za ceo dan. Jutra provodim za kompjuterom, pišući, odgovarajući na mejlove, spremajući ideje za slikanje, obavljajući telefonske pozive, ponekad se upustim u online shopping (sa čestim pauzama za menjanje pelena). Popodne imam sastanke ili događaje i bavim se pripremama za snimanja. kada dođe trenutak da pokupim ćerku iz škole, onda se u potpunosti posvećujem deci. Idemo u park, na ručak, u biblioteku i pomažem oko domaćih zadataka. Kada mi se muž vrati sa posla, potrudimo se da odvojimo vreme za fotkanje (pre nego što sunce zađe, što je najlepši period u danu za slikanje). Onda nas čeka večera (najčešće izađemo u restoran, ne ide nam kuvanje tokom radnih dana) a kad se vratimo kući, spremimo decu za spavanje. Predveče odvojim još 2-3 sata za obradu slika i odgovaranje na mejlove. 

Šta znači oblačiti se autentično i kako si to postigla?

Autentično oblačenje je kada se pre svega oblačiš za sebe. Mislim da svi imamo određene boje, teksture i komade koje nas privlače i treba da dopustimo sebi da nosimo odeću koja nam donosi radost, bez obzira na to da li je popularna. Stvari koje nosim su odraz mog raspoloženja. To se menja iz dana u dan i smatram da mi ta promenljivost daje prostor da jednog dana nosim eterične haljine, a sledećeg muške sakoe. Stigla sam do ovog trenutka zato što sam sebi dopustila da eksperimentišem. U redu je u vremena sa vreme upustiti se u trendove jer nikada ne znaš šta će postati deo tvog stilskog identiteta. 

Intervju: Anja Paspalj