Svet je dočekao ceremoniju otvaranja 33. Olimpijskih igara, događaja koji nije sličan nijednom drugom, jer je petak uveče u Parizu bio jedinstven, bez obzira na kišu koja je bez prestanka kvasila gledaoce, sportiste i savršene lokacije. Kao što je bilo najavljeno, brodovi s nacionalnim sportskim timovima plovili su Senom, prolazeći pored kultnih znamenitosti, čineći deo pokretne razglednice koja je bila prožeta zanimljivim programom i dostigla svoj vrhunac ispod Ajfelovog tornja ukrašenog olimpijskim krugovima.

Ceremonija je bila ispunjena raznolikim performansima, nosiocima baklje s olimpijskim plamenom, stanovnicima i gostima Pariza koji su s obližnjih prozora i balkona ukrašenih brojnim zastavama pozdravljali vodenu paradu. Lady Gaga je nastupila na samom početku ceremonije, privlačeći pažnju impresivnim Diorovim autfitom i muzičkim nastupom, izvodeći dva francuska evergrina: komad iz mjuzikla Mon truc en plumes i pesmu Edith Piaf La vie en rose, sve u stilu glam kabarea.

Program je bio ispunjen velikim i važnim elementima istorijskih događaja i istaknutih Francuza, uključujući klasike kao što su plesačica kankana, kroasani, sećanje na velikane Victora Hugoa i Julesa Vernea i njihova dela kao što su "Jadnici", "Put na Mesec", "20.000 milja pod morem", kao i na velike pronalazače poput Montgolfijea i braće Limijer... sve to pod motom sloboda-jednakost-bratstvo, na kojem se zasnivaju vrednosti ove zemlje.

Završni deo ceremonije pre zvaničnog dela obeležili su modna revija i moderna muzika, ali ono što je mnoge ostavilo bez reči bio je dolazak olimpijske zastave pod Ajfelov toranj koju je na konju donela pripadnica francuske žandarmerije, prelazeći šest i po kilometara po Seni na srebrnom mehaničkom konju na posebno izrađenoj platformi.

Podignuta olimpijska zastava, službeni govori, te reči Emmanuela Macrona koji je i zvanično otvorio Olimpijske igre bili su uvod u veličanstveni kraj, putovanja plamena do konačnog odredišta (baklju su nosili i Zinedine Zidane, Rafael Nadal, Serena Williams, Carl Lewis, Nadia Comaneci i Tony Parker), svetlosnog showa na Ajfelovom tornju, paljenja olimpijskog plamena, te veličanstvenog nastupa Celine Dion. Izvela je klasik Edith Piaf L‘Hymne A l‘Amour, odevena u custom-made Dior.

 Izvor: Storybook.hr / ELLE / Tara Đukić