Prošli su dani kada su domovi, što se tiče izgleda, morali nužno biti Instagramični. Potražnja i želje kupaca su se značajno promenile, a ove značajne promene su snažno uticale na uređenje samog životnog prostora.

Prema rečima stručnjaka, ključni pojmovi vladajućih trendova za uređenje domasu: održivost, kvalitet, prirodni materijali i tradicionalna izrada. Multifunkcionalnost i modularni nameštaj su takođe veoma poželjni i traženi. Prilično pragmatično, zar ne? Ali zato postoji i veoma živahan trend koji će doneti malo boje i dobre vibracije - narandžasta boja.

Multifunkcionalnost

Fleksibilnost je veoma poželjna, a pandemija nam je to odlično pokazala. Promena načina života imala je snažan uticaj na percepciju doma, a samim tim i na njegovo uređenje. Višenamenske prostorije kao što je kuhinja ove godine će postati sve važnije. Međutim, veliku popularnost doživljavaju i modularni komadi nameštaja koji se mogu koristiti u različite svrhe. Klasika je bočni sto koji funkcioniše kao tabure, noćni stočić i stepenik. U trendu su i pametna rešenja za odlaganje stvari, kao što su klupe i kreveti sa prostorom za odlaganje svih neophodnih stvari u svakodnevnom životu.

Prirodni materijali

Okretanje prirodnosti prožima sve oblasti svakodnevnog života, a to se odnosi i na dizajn enterijera. Tradicionalna izrada je veoma popularna 2022. godine: vuneni tepisi sa čvorovima, tekstil od biljnih vlakana kao što je organski pamuk ili lan, ručno izrezbareni komadi nameštaja i korpe od morske trave i ratana susreću se sa prirodnim detaljima i ukrasima, kao što su pampas ili sušeno cveće, i koji su i dalje veoma trendi.

Narandžasta boja

Stručnjaci za dizajn enterijera, trendseteri i psiholozi su jednoglasni: 2023. će biti godina narandžaste boje. Evo zašto: narandžasta boja prenosi osećaj slobode, fleksibilnosti i živosti, a povezuje se sa toplinom i bliskošću sa drugim ljudima – odnosno sa svim stvarima za kojima čeznemo. Ako ste dovoljno hrabri, možete da okrečite zid u dnevnoj sobi u narandžasti ton ili se odlučite za suptilniju varijantu i nabavite lampu i nekoliko jastuka u ovoj živopisnoj boji.

Praktična kuhinja

Centralna prostorija u ovoj godini je kuhinja, u kojoj se odvija sva interakcija, a stručnjaci joj predviđaju pravu renesansu. Kuhinja se vraća u prvobitno stanje i jednostavno postaje mesto gde uživamo u hrani i osećamo se dobro. Budite iskreni: koliko često zaista koristite mikser visokih performansi? I da li vam je zaista potreban aparat za kuvanje pirinča? Umesto toga, napravite mesta za udoban prostor u kojem će se smestiti svi vaši prijatelji i uživati u dobroj hrani i društvu.

Održiv i lokalno napravljen nameštaj

Kada je u pitanju sam nameštaj, fokus je na lokalnoj i održivoj proizvodnji. Naime, trend koji je vladao u prehrambenom sektoru sada je stigao i u svet nameštaja. Stručnjaci čak govore i o „pokretu sporog nameštaja“, pri čemu se prednost daje visokokvalitetnom i izdržljivom, po mogućstvu domaće proizvodnje. Nameštaj koji se proizvodi brzo i jeftino nije poželjan, a najbolji komadi su oni koji stare sa vama i to sa stilom.