Baš kao i u modi i beauty svetu, neki trendovi uređenja enterijera imaju rok trajanja. Dok su neki vintage komadi ponovno u modi i prodaju se u velikim količinama, drugi mogu vizuelno da čine naše domove zastarelim, te izgube deo vrednosti pri potencijalnoj prodaji.

Uobičajene krivce, poput reljefnih zidova ili laminatnih podova, lako je prepoznati, ali kako pronaći ne tako očigledne promašaje? Donosimo 6 karakteristika zbog kojih dom izgleda staromodno i koje biste trebali da zamenite.

1. Sivi enterijer

Ove su izuzetak minimalistično uređeni domovi, ali oni sa sivim drvenim podovima, ormarima, zidovima, pločicama i radnim pločama izgledaju i dosadno i zastarelo. Bele nijanse i prigušeni, sivi interijeri bili su odlika shabby-chic enterijera u stilu vikendica 80-ih i 90-ih. Takve enterijere dizajneri razbijaju zelenim i plavim detaljima.

S druge strane, bela boja je uvek siguran izbor jer ju je kasnije lakše ofarbati ako se predomislite ili želite da eksperimentišete s bojama namještaja. Možete se odlučiti i na samoljepljive tapete sa zanimljivim uzorkom koje trenutno doživljavaju novi talas popularnosti.

2. Tepisi za stepenice

Drvo kao materijal se vraća u domove, uključujući i stepenice. Tako stepenice prekrivene tepihom, posebno u bež boji, izgledaju vrlo dotrajalo. Osim što se retko kome sviđaju, poprilično su nehigijenske.

Ako ne planirate veliku renovaciju stepenica, možete samo da zamenite tepih. Odaberite teksturirane i taktilne materijale kako bi stvorili raskošne trodimenzionalne efekte.

josh-hemsley-HOD7O7e01Qk-unsplash.jpg
Unsplash/Josh Hemsley 

3. Kitnjasti detalji na elementima i lampe

Preterani detalji na elementima poput velikih ovalnih ručica i lampi u kupatilima čine da prostor izgleda starije. Umesto toga birajte mat crne detalje zbog njihove minimalističke estetike. Jednostavnost je ključna pri izboru rasvete u kupatilu jer taj detalj može potpuno da promeni tu prostoriju. Sve više ljudi bira suptilnost, pa su lampe i plafonjere u geometrijskim oblicima trenutno jako poželjne.

4. Raskošne zavese

Vlasnici kuća nastoje da premoste jaz između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, a preterani ukrasi na prozorima više nisu poželjni jer imaju tendenciju da zaklone spoljne prostore. Štaviše, preterane dekoracije na prozorima sada se smatraju staromodnima. Jedno istraživanje je pokazalo da su ružičaste i zelene zavese zabeležile stopostotni rast prodaje u prve dve nedelje januara.

5. Ogledala na vratima ormara

Vrata ormara s ogledalima bila su u trendu 80-ih, prvenstveno zato što su manje prostore učinile većima, ali njihovo je vreme prošlo. Umesto toga, rolo vrata, vrata francuskih ormara ili čak dvokrilna vrata daju malo osobnosti spavaćoj sobi, a pritom prostor ne čini zastarelim. Modernizovanje manjih elemenata, kao što su vrata ormara, može da promeni ceo izgled sobe i učini prostore privlačnijima.

6. Stara tehnika

Kada ste zadnji put videli bele kuhinjske aparate? Verovatno kod svoje bake. Postoji razlika između nečega što izgleda vintage i starih i istrošenih uređaja. Čak iako nemate budžet za nabavu novih aparata, možete ih osvežiti farbanjem u željenu boju.