Dnevna soba je često centralno mesto doma, pa svakako vredi posvetiti malo više pažnje njegovom uređenju. Posebno treba biti oprezan u slučaju malih prostora jer oni vrlo često budu ispunjeni stvarima. Izbegnite neke od najčešćih grešaka i pomoću ovih saveta uredite udoban i elegantan dnevni boravak, bez obzira na nedostatak kvadrature.

Previše stvari

Prvi korak pri uređenju je poznavanje veličine prostora kojim raspolažemo. Ako je dnevna soba mala, svakako treba odoleti iskušenju da u nju smestite previše stvari, čak i kada za njih ima mesta.

Ni njihova veličina nije bitna – ne treba preterivati sa brojem sitnica, jer će zatrpanost prostora smanjiti mogućnost slobodnog kretanja. Zbog toga je važno odabrati nekoliko ključnih komada nameštaja i postaviti ih na način koji omogućava kretanje bez blokiranja hodnika ili prolaza.

Ne koristite vertikalni prostor

Kada se suočite sa nedostatkom kvadratnih metara, najbolje je iskoristiti zidove, posebno one bez vrata i prozora. Prema vašim potrebama i okolnostima prostora birajte visoke ormare, visoke police, konzolne police, kuke i slično. Drugi način da iskoristite zidove je taj da ih koristite kao prostor za ukrašavanje slikama – uredite jedan zid kao malu galeriju, što će izgledati veoma efektno.

Neurednost

Neuredni prostori uvek izgledaju manji nego što jesu. Stoga, ako dnevna soba nema dodatni prostor, jedna od ključnih stvari na koju treba obratiti pažnju je njena organizacija. Potražite praktična i efikasna rešenja za skladištenje i čuvanje stvari, i posvetite malo vremena svaki dan stvaranju reda. Na ovaj način biće lakše očistiti dnevnu sobu, a pored toga će izgledati mnogo manje pretrpano.

Pogrešna rešenja za skladištenje

Ovo je povezano sa prethodnom tačkom. Naime, iako se preporučuju elementi za skladištenje, treba obratiti pažnju na njihovu količinu i izgled. Dobra ideja je odabrati one sa nekoliko funkcija, kao što su stolovi sa poklopcem i prostorom unutra ili stolice na rasklapanje. Ako se odlučite za ormare, komode ili police, obratite pažnju na dimenzije i dubinu kako ne bi zauzimali previše prostora, a posebno treba biti oprezan sa otvorenim policama jer se u tren oka pretvaraju u neuredno mesto za odlaganje stvari.

Adekvatna rasveta

Neadekvatno osvetljenje je još jedna vrlo česta greška pri uređenju malih dnevnih soba. Da bi prostor izgledao veći i prostraniji, mora imati dovoljno svetla, bilo prirodnog ili veštačkog. Pored pravilnog osvetljenja, korišćenjem nekoliko lampi koje nude opšte, ambijentalno i spot svetlo, možete koristiti i druge zanimljive trikove poput postavljanja ogledala koja reflektuju svetlost, farbanja zidova u svetle boje i slično.

Prejednostavno uređenje

Kada uređujemo male prostore, težimo da se usredsredimo na to da izgledaju veći nego što jesu. To nas često navodi da biramo jednostavne oblike, koristimo samo nekoliko elemenata i odlučujemo se za bele ili svetle boje. Rezultat može biti previše jednostavan, pomalo bezličan i hladan prostor. Da biste to izbegli, preporučljivo je koristiti određene elemente koji izgledaju šarmantno i čine ga prijatnijim. Možete se odlučiti za tekstilne elemente koji daju dašak boje ili za poseban nameštaj koji celini daje karakter.

Izbor neusklađenih elemenata

Ako u dnevnoj sobi nema puno prostora, jedan od najvažnijih stavki je odabir nameštaja i ukrasnih predmeta koji mu odgovaraju. Zato se vredi odlučiti za dve identične lampe ili odgovarajuće jastuke da biste postigli harmoničan izgled. Izbegavajte nepovezane elemente koji izgledaju pomalo čudno u malim prostorima.

Izbor glomaznih komada nameštaja

Prilikom izbora nameštaja za malu dnevnu sobu, bolje je odlučiti se za lagane i ne baš glomazne komade. Odustanite, na primer, od velikih fotelja sa visokim i velikim naslonima; čak i ako imate prostora, to će stvoriti utisak pretrpanosti. Jednostavan nameštaj koji zauzima manje prostora je uvek bolji izbor. Dobar izbor su i stakleni stočići, sofe s tankim nogama i sav drugi nameštaj koji vizuelno deluje lakše i manje.

Loš izbor boje

Previše boja u pogrešnoj proporciji može učiniti mali prostor vizuelno manjim. Iako ne postoji boja koja se preporučuje za male prostore, osim što su svetli tonovi bolji izbor, ključno je znati kako da je iskoristite. Bela boja može biti previše hladna i previše jednostavna, pa se preporučuju svetlije i intenzivnije nijanse, ali se moraju pametno koristiti. Možete odabrati osnovnu boju koja kombinuje dva ili tri živopisnija tona kako biste istakli određene objekte.