Početkom godine i približavanjem proleća u mnogih raste želja za renoviranjem doma. Istovremeno, većini budžet nije onoliki koliki bi voleli, zbog čega su troškovi za novine u enterijeru znatno smanjene.

Dizajneri enterijera su prepoznali ovaj problem i ponudili nekoliko efikasnih rešenja kako domu dati novi izgled uz minimalne troškove! Za primere praktičnih saveta, nastavite da skrolujete.

Preuredite police i stoliće

Slike, vaze, razglednice i razni ukrasni predmeti već godinama stoje na policama i stočićima, pa stručnjaci savetuju da od njih počnete prilikom preuređivanja.

"Gotovo neprimetno prođu godine i godine, a da ništa značajno niste promenili na svojim policama i stolićima. Zato savetujem da sklonite apsolutno sve s njih i ostavite ih potpuno prazne. Potom pregledajte sve predmete koje ste sklonili i rasporedite ih na nov način, onako kako vam se u tom trenutku učini da je najbolje", kaže dizajner enterijera Brandon Schubert te savetuje da omiljene predmete držite u visini očiju.

Dekorišite prazne prostore

Dobro pogledajte sobu koju želite da preuredite i primetite sve prazne prostore. Potpuno novi izgled možete postići dodavanjem jednostavnog ormarića, taburea ili tepiha, a na zidove možete staviti male ukrase, slike raznih dizajna i dimenzija ili trendi postere.

Presložite vitrine

Jedan od omiljenijih komada nameštaja u svakom domu svakako je vitrina sa brojnim porodičnim fotografijama, suvenirima sa putovanja, generacijskim posuđem i sličnim predmetima velike sentimentalne vrednosti.

Ovakve vitrine su često poslagane u više nivoa, pa stručnjaci savetuju da one predmete koji su već neko vreme u pozadini premestite u prvi red i obrnuto. Tako ćete oživeti stara sećanja i potpuno promeniti izgled vitrine!

Promeniti stolnjake, presvlake, tepihe, jastučnice...

To može da napravi ogromnu razliku, pogotovo ako je značajna razlika u boji i dizajnu. Za to vam neće biti potreban veliki budžet, baš kao ni za menjanje stolnjaka, presvlake na kauču ili krevet, biranje novog tepiha ili njihovo premeštanje iz jedne sobe u drugu.

Unesite zelenila u dom

Jednostavan i upečatljiv dodatak može biti uređenje biljaka ili obogaćivanje doma novim ukrasnim biljkama, koje su veoma popularne od pandemije i izgleda da će tako ostati još dugo!

Promena boje zidova čini najveću razliku

Kada je u pitanju odnos cene i efekta kompletnog renoviranja doma, nema ništa bolje od promene boje zidova! Neće vas koštati bogatstvo, a stvorićete utisak da ste preuredili ceo stan. Dizajneri ističu da dodatni efekat možete postići ako se poigrate farbanjem zidova u upadljivu boju, a oko prozora i vrata iscrtate beli okvir.

Isto tako, osim klasične boje, izgled zidova možete promeniti i tapetama, koje su već neko vreme u modi, a potpuno moderan izgled možete postići ako zidove oslikate muralima i sličnim vizuelno upečatljivim crtežima.