Od davnih dana se veruje da neke biljke mogu doneti posebnu sreću u vaš dom. Osim što upijaju negativnu energiju i čiste vazduh, pojedine su poznate i po tome da, prema feng-šuiju, utiču i na finansijske probleme.

Četiri se posebno izdvajaju, jer su poznate i po tome da zahtevaju minimalno održavanje, što je sjajno ukoliko ste početnik i tek učite kako treba voditi računa o biljkama. U nastavku izdvajamo baš one koje privlače novac i bogatstvo!

Zamija

Zamija, poznata i pod botaničkim nazivom „zamioculcas zamiifolia“ potiče iz Afrike. Raste slično kao palma i njeno stablo je prekriveno mesnatim listovima. Ova biljka cveta uglavnom samo kada se gaji na otvorenom, a i kada procveta, često se to ne primećuje zbog specifičnih listova.

Ipak, ukoliko se odlučite na to da je uzgajate u domu, imajte na umu da delovi ove biljke mogu da butu toksični ukoliko se progutaju. Držite je dalje od dece ili kućnih ljubimaca.

Najviše joj prija temperatura u rasponu od 15 do 24 stepena, a nikako ne bi trebalo da je izlažete temperaturi nižoj od 8 stepeni. Jaka svetlost joj prija, ali nije neophodna, jer ova biljka može da opstane i u lošijim uslovima.

Nemojte preterivati sa zalivanjem, već sačekajte da se zemlja na vrhu osuši, pre nego što dospete još vode. Prekomerno zalivanje može da prouzrokuje truljenje korena.

Krasula

Postoji više od 350 vrsta krasule, a najpoznatija je krasula ovata (crassula ovata). Često se gaji kao sobna biljka, ali u tropskim klimatskim uslovima može da izraste u grm.

Razlikuju se jednogodišnje i višegodišnje krasule, zeljaste i drvenaste, a uglavnom su male i izgledaju kao puzavice.

Krasula potiče iz Južne Afrike, a fasciniraju neobičnom, upadljivom zelenom bojom.

S obzirom na to da im nije potrebno mnogo vode, krasule su biljke idealne za one koji zaboravljaju da zaliju svoje cveće. Veoma se lako razmnožavaju, pa čak i ako imate samo jedan list i posadite ga, velika je verovatnoća da će se primiti.

Krasule su osetljive na temperaturne promene. Ukoliko je previše toplo, ona će se uspavati i donje lišće će biti mekano. Ukoliko je previše hladno, krasula neće napredovati u rastu.

Tokom leta, trebalo bi da ih čuvate u hladovini, ali imajte na umu da im je potrebno svetlo kako bi imale prepoznatljivu zelenu boju. Najviše im prija jaka, ali indirektna svetlost barem šest sati tokom dana. Ukoliko je postavite na prozor okrenut ka jugu – to je idealno.

Prija im zemljište koje se dobro drenira i odgovara im pesak. Zemljište sa visokom Ph vrednosti im neće odgovarati. Ujedno, trebalo bi ređe da ih zalivate, jer ovo cveće koje donosi novac ne voli previše vode. Sačekajte da se zemlja osuši pre dolivanja vode. Aktivno rastu tokom proleća, dok u jesenjim mesecima miruju.

Pahira

Ovu biljku zovu drvo novca. Zbog atraktivnog izgleda i verovanja da donosi sreću i novac u dom, pahira je odnedavno postala vrlo popularna biljka u mnogim domovima. Biljka potiče iz tropskih močvarnih područja Srednje i Južne Amerike, gde raste kao drvo koje može dostići visinu od čak 18 metara. Međutim, u kućnim uslovima njena visina kreće se od 60 centimetara pa do dva metra.

Za održavanje je veoma laka. Voli svetla mesta, ali nikako je nemojte izlagati direktnom suncu. Idealna letnja sobna temperatura je od 16 do 24 stepena, dok zimi traži minimalnu temperatura do 14 stepeni.

Kineski dolar

Potiče iz Kine, ali misionari su ovu biljku proširili širom sveta. Najpopularnija je u skandinavskim zemljama. Kineski dolar uzgaja se kao sobna biljka.

I pored toga što dolazi iz planinskih područja, nije baš otporan na hladnoću. Ukoliko hoćete da ga sačuvate, u jesen bi trebalo da ga unesete u kuću. Ova biljka voli vodu i trebalo bi je često zalivati.

Zlatna puzavica

Zlatna puzavica jedna je od najpopularnijih visećih ukrasnih biljaka. Potrebna joj je minimalna nega, a raste vrlo uspešno i brzo. Potiče iz zemalja Dalekog istoka, gde se veruje da privlači blagostanje.

Ne podnosi dobro direktnu izloženost sunčevom svetlu, ali ne voli ni potpunu tamu. Traži redovno zalivanje je, ali trebalo bi da pazite da ne preterate s količinom vode.

Zlatna puzavica ima relativno mali koren, pa lako može doći do truljenja. Ova biljka, osim što se veruje da privlači novac, ima blagotvoran učinak na ljude jer uklanja formaldehid iz vazduha, čime poboljšava njegov kvalitet.