Ako se nikada do sada niste sami šišali, dobro razmislite pre nego što uzmete makaze u ruke. Nije jednostavno i lako savladivo. Posao frizera zahteva mnogo veštine i vežbanja (iako vas TikTok možda uverava u suprotno), pa vas upozoravamo da možda ipak sačekate pomoć. 

Međutim, ako ste pak spremni na rizik, u vanrednim situacijama postoje koraci koje možete preduzeti kod kuće.

Kakve makaze koristiti?

Kažu da samo loš majstor krivi alat, ali ipak vam trebaju dobre makaze, ne one tupe kuhinjske. Pokušajte da nabavite autentične frizerske makaze, važno je da budu izuzetno oštre i da garantuju da će se krajevi kose manje cepati. Nikako se nemojte šišati kuhinjskim ili makazicama za nokte, nećete imati kontrolu nad oštricom i, na kraju, neće se dobro završiti.

Kako se rešiti rascvetalih krajeva?

Šišajte prethodno osušenu kosu. Jednom rukom uvrnite pramen oko ose dlake, a drugom rukom prevucite prstima preko pramena odozdo na gore – tako će se rascvetali krajevi najbolje istaći. Uzmite makaze i odsecite krajeve koji su rascvetani. Upozorenje, ovo seckanje je toliko zanimljivo i smirujuće da vam može postati zabavno i zarazno. Tako da, kao što se u nekom trenutku morate zaustaviti sa čupanjem obrva (iako je zarazno), nemojte preterivati ni sa seckanjem kose, da ne bi rizikovali menjanje oblika frizure.

Kako skratiti šiške?

Šiške su najdelikatniji deo frizure, pa je važno biti oprezniji prilikom šišanja istih. Obavezno prethodno osušite kosu, jer je kosa i do tri puta duža kad je mokra, tako da rizikujete da ih ošišate prekratko. Osušite je tj. isfenirajte na ravno i sklonite sa lica svu kosu osim šiški. Zahvatite ih između dva prsta i povucite na dole i od lica. Šišajte po najviše par milimetara i šišajte pramen po pramen. Nikako nemojte pokušavati da ih ošišate u jednom potezu i po „pravoj liniji“.

Kako negovati kosu kod kuće?

Ako ste među onim ljudima koji frizera posećuju na mesečnom nivou i važnije vam je nego drugima da vam kosa uvek bude negovana i sređena, vanredno stanje vam verovatno teže pada. Umesto samostalnog šišanja, fokusirajte se na negu i zdravlje vaše kose. Izolacija je pravo vreme za hranjenje kose pakovanjima i maskama. Čak i rascvetali krajevi mogu se sprečiti i tretirati negovanjem kose. Maske na bazi proteina jačaju kosu i smanjuju cvetanje dlake.

Sada imate vremena da naučite kako sami da se isfenirate, a takođe i da savladate jednostavne frizure kao što su konjski repovi, punđe, pletenice.

Trimovanje rascvetalih krajeva i šiški je savladivo. Ako ipak želite drastičnu promenu frizure, posvetite se nezi i sačekajte da vam u šišanju pomogne profesionalac. On, za razliku od vas, vidi vašu kosu iz svih uglova i može postići ravnotežu i izbeći greške.

Tekst: Dunja Đokić