Kosa koja je suva, bez sjaja, gubi na gustini i volumenu, lako puca i deluje iskrzano pokazatelji su strarenja kose i njene smanje sposobnosti revitalizacije.

Pored štetnih agenasa iz spoljne sredine i toksina iz organizma – naša koža stari brže i zbog invanzivnih tretmana kakvo je sušenje fenom, farbanje ili blanš.

Međutim, možete iskoristiti nekoliko „kečeva iz rukava“ kako biste smanjili loše efekte po vašu kosu i sprečili njeno prevremeno starenje.

Zaštita od toplote

Fen je jedan od najvećih neprijatelja kose – iz nje izvlači vlažnost i isušuje je, čime kosa postaje krtija, lomljivija i manje sjajna. Ono što možete da učinite da to sprečite jeste da koristite preparate koji štite kosu od toplote.

Preparati ovog tipa u sebi sadrže vitamine A i C, koji štite kosu i nadoknađuju hidratantnost. Obično se nanose nakon pranja, na mokru kosu celom dužinom, a posebno na krajeve, koji su naizloženiji oštećenjima.

Zaštita kože glave i korena

Koža glave i koren kose su veoma važni i ukoliko im ne obezbedite adekvatnu negu ni ostatak dužine neće izgledati zdravo i sjajno. Bitno je da kožu glave povremeno temeljno čistite od nakupljenih nečistoća, a to možete učiniti rastvorom od limuna i mlake vode ili rastvorom od sode bikarbone, koji će temeljno očistiti teme glabe i obezbediti pravilan i zdrav rast kose.

U nezi koristite blage i prirodne šampone, bez parabena, a sa pantenolom, koji ima umirujuća svojstva i vitaminom E koji obnavlja oštećenja. Takođe, kosu možete jednom nedeljno tretirati maskom na bazi kokosovog ulja, koje će temeljno nahraniti vašu kosu i dati joj elastičnost i sjaj.

Negujte krajeve

Krajevi su najizloženiji deo naše kose i najčešće prvi stradaju. Veoma je bitno da ih skraćujete na svaka dva do tri meseca, jer će kosa tako brže rasti i oporavljati se.

Takođe, posle svakog sušenja koristite ulja specijalno napravljena za krajeve kose. Ne brinite, ona neće izmastiti vašu kosu, samo će joj pružiti adekvatnu zaštitu i lepši i zdraviji izgled krajeva kose.

Vezujte kosu dok spavate

Kada krenete u krevet kosu vežite u opušteni rep – na taj način sprečićete da se ona lomi i mrsi tokom spavanja. Rep mora biti opušten i ne sme zatezati ni sa jedne strane, jer će to štetiti korenu kose.

Izvor: stil.rs