1. Četkajte kosu dva puta dnevno
Ujutru i uveče. Dobro je pročešljajte kako biste je provetrili i uklonili nakupljenu prašinu. Tako ćete ujedno izbeći da vam se kosa umrsi tokom noći. Uvek birajte četku sa prirodnom dlakom, zato što je manje agresivna i ne oštećuje vlas.

2. Nahranite kožu glave
Jer se dlaka snabdeva hranljivim sastojcima preko korena. Vitamini A i B jačaju keratin (glavni sastojak dlake), a cink i gvožđe sprečavaju opadanje kose. Uključite u svoju ishranu šampinjone, banane i sočivo (izvore vitamina grupe B), kao i morske plodove.

3. Koristite nutrikozmetiku
Ovi proizvodi snabdevaju organizam potrebnim vitaminima i mineralima i na taj način zaustavljaju opadanje kose i oživljavaju vlas. Jedan tromesečni tretman dva puta godišnje – i primetićete razliku.

4. Pređite na blage šampone
Naročito ako ste navikli da često perete kosu. Međutim, nemojte koristiti dečije šampone, jer nisu dovoljno delotvorni u otklanjanju nečistoća. Opredelite se za neki šampon na biljnoj bazi, a korišćenje šampona za volumen ili protiv peruti smanjite na jednom nedeljno.

5. Ne preterujte sa voskom za kosu
Smanjite upotrebu voska na minimum, jer će vam preterana količina slepiti kosu. Zagrejte proizvod dlanovima da biste ga lakše naneli i pređite njime po dlaci od krajeva ka korenu.

6. Ne raščešljavajte kosu dok je još mokra
Posle pranja vlas je teška i veoma sklona lomljenju. Stoga je raščešljajte pre šamponiranja i budite oprezni dok je perete. Ako vam je kosa suva, pre ispiranja nanesite regenerator
kako biste je lakše razmrsili.

7. Često masirajte kožu glave
Time ćete se opustiti, stimulisati cirkulaciju i pojačati dejstvo šampona ili pakovanja za kosu. Klizite jagodicama prstiju kružnim pokretima po koži glave bar pet minuta, nežno i bez trljanja. Radite to s glavom okrenutom naniže.

8. Ispirajte kosu bar četiri minuta
Ili dok vam dlaka ne zaškripi pod prstima. Vodite računa o tome da uklonite svaki trag šampona ili regeneratora. Pranje kose završite ispiranjem hladnom vodom, to će je učiniti mnogo sjajnijom.

PageBreak

9. Koristite masku umesto regeneratora
Stavite masku posle šamponiranja i ostavite da deluje pet minuta, mnogo je efikasnije nego 20 minuta na svakih petnaest dana. Obrišite kosu peškirom i nanesite preparat veličine jednog ili dva oraha. Ne preterujte sa količinom jer to može oslabiti vlas.

10. Pažljivo sušite kosu
Umesto trljanja kose peškirom samo je ocedite kako je ne biste umrsili. Ako koristite fen, završite sušenje pre nego što vam kosa bude potpuno suva (jer toplota slabi vlas), pustite je da se sama osuši i tek onda je raščešljajte.

11. Koristite serum
Naviknite se da jednom nedeljno koristite tonizirajuće koncentrate za kožu glave. To je preventivni postupak protiv oštećenja dlake. Ako možete, ostavite serum da deluje tokom noći.

12. Koristite sirće
Dobro će nahraniti vlas i rastvoriti ostatke proizvoda koje ste prethodno nanosili. Jednu kašičicu sirćeta utrljajte u kosu i ostavite da deluje što duže (idealno bi bilo tokom cele noći). Ujutru operite kosu šamponom.

13. Skraćujte kosu svaka tri meseca
Ako su vam krajevi rascvetali, ne dozvolite da se to dogodi i sa celom dužinom vlasi. To je prvi korak ka zdravoj kosi. Redovno je skraćujte tri do četiri centimetra kako biste uklonili oštećene krajeve.

14. Priuštite sebi tretman
Ako vam je kosa suva ili oštećena od farbanja, idite u frizerski salon na neki od tretmana za oporavak kose. Uradite pet ovakvih seansi tokom pet nedelja. To je period neophodan da bi se kosa oporavila. Ponavljajte ovu seriju tretmana na svaka tri meseca.

15. Birajte prirodne farbe za kosu
Odaberite one koje ne sadrže štetne sastojke, već biljne ekstrakte koji neguju kosu i štite kožu glave. Ovakvi preparati daju ujednačeniju boju, nijansa je prirodnija, a kosa zdravija i zadržava sjaj sve do sledećeg farbanja. Prirodne farbe obično sadrže pšenične proteine koji neguju i štite vlas, a ekstrakt divlje vrbe služi kao prirodni UV filter.

16. Sprečite isušivanje kose
Tokom jeseni i zime (period kada je kosa najviše sklona isušivanju) koristite silikonske kapi na bazi semena lana. Utrljajte 2–3 kapi na dlanove i prođite njima kroz kosu. Ovo možete uraditi dok je ona mokra ili suva, ali najbolji efekat daje ukoliko to učinite u obe varijante.

Savet plus- Holivudski recept
Robert Hallowell, stilista poznatih, preporučuje sledeću masku za kosu, koju možete i sami napraviti: umutite dve kašičice votke, dve kašičice meda, pola avokada i jedno žumance. Nanesite nakon pranja na isfrotiranu kosu, stavite foliju i ostavite da deluje 30 minuta.