Kada je reč o bojama za kosu, bitno je razumeti kakve sve vrste postoje. Prva podela od koje treba krenuti jeste ona na profesionalne boje (namenjene za upotrebu u frizerskim salonima) i boje za kućnu upotrebu koje se mogu naći u parfimerijama.

Neke od prednosti profesionalnih boja jesu jača koncentracija nege, hranljivi sastojci kojih nema u bojama za kućnu upotrebu, neuporedivo veći izbor nijansi i, naravno, ekspertiza stručnjaka, tj. frizera koji će obezbediti željeni rezultat.

Prema performansama boje mogu biti oksidantne, ton na ton boje i polutrajne i direktne boje.

Oksidantne boje
Ove boje kosi daju određenu nijansu, imaju mogućnost da posvetle kosu do tri tona (sa izuzetkom ultrablond nijansi koje mogu da posvetle i do četiri, četiri i po tona). To su trajne boje koje menjaju strukturu dlake neutralisanjem prirodnih pigmenata i ubacivanjem veštačkih pigmenata u samu vlas.
Za vreme bojenja u dlaci se odvijaju dva paralelna procesa: posvetposvetljavanje i vezivanje veštačkih pigmenata. Zbog dubinskog dejstva oksidantnih boja, ukoliko se koriste boje lošeg kvaliteta koje su agresivne i ne sadrže dovoljno nege, kosa može da se ošteti i isuši. Takvu kosu vrlo je teško (ili nemoguće) oporaviti, tako da je izbor kvalitetne farbe ključan.

Ton za ton boje
Nežne boje pomoću kojih je moguće nijansirati i potamneti boju jesu ton na ton boje. Nemaju mogućnost posvetljavanja zato što najčešće ne sadrže amonijak i mešaju se s blagim razvijačem koji sadrži nizak procenat hidrogena. Daju kosi izuzetan sjaj i pri tom je ne oštećuju. Idealne su za osveženje prirodne boje blistavim refleksima, za pokrivanje prvih sedih kod žena koje ranije nisu farbale kosu, kao i za dodatni sjaj i mekoću.

Polutrajne i direktne boje
Ove boje nijansiraju i privremeno boje kosu i ispiraju se posle nekoliko pranja. Blagog su sastava i ne oštećuju kosu. Praktične su za eksperimentisanje i isprobavanje novih nijansi.