1 Nađite fitnes klub u blizini stana
Budući da je velika udaljenost do fitnes centra čest izgovor za nevežbanje, potrudite se da pronađete neki u blizini svog doma ili radnog mesta. Sama pomisao na to da nećete morati da tražite mesto za parking i gubite vreme u putu daće vam dodatnu motivaciju, nećete imati razloga da vežbanjeodlažete za sutra.

2 Ne bacajte novac
Kada već odlučite da počnete da se rekreirate, nije neophodno da zbog toga slomite kasicu prasicu. Nađite fitnes klub sa pristupačnim cenama u kraju u kom živite ili sa prijateljima organizujte neke sportske aktivnosti koje vas neće ništa koštati, kao što su, recimo, vožnja bicikla ili rolera. Tako ćete istovremeno biti aktivni i dobro se zabaviti.

3 Probajte nove STVARI
Telo se brzo adaptira na određeni program vežbanja, koji može preći u rutinu i postati dosadan. Stalno isprobavajte nove aktivnosti kako biste ostali motivisani.

Evo nekoliko naših predloga…
Joga – Istezanje i vežbe joge ne samo što će vaše telo ojačati i učiniti fleksibilnijim, već će naglaskom na disanju i meditaciji doprineti osećanju unutrašnjeg mira.
Thai bo – Kardio-seansa koja spaja skakanje sa mini-koreografijom sličnom boksovanju.
Trampolina – Osim što nas vraća u detinjstvo, korisna je jer se skakanjem troše kalorije i zatežu mišići na nogama.
Pilates – Kombinujući elemente joge, istezanja i vežbe snage ova aktivnost oblikuje telo, a zbog svog holističkog pristupa organizam vraća u balans.

4 Slušajte svoje telo
Posle samo jednog sata bilo kakve fizičke aktivnosti imaćete utisak da ste nekoliko kilograma lakši, a pored toga osećaćete se opušteno. Upamtite taj osećaj! Prizovite ga svaki put kada pokušate da odustanete od vežbanja.

5 Ne zadajte sebi previsoke ciljeve
Budite oprezni na početku. Ne preterujte sa učestalim treninzima ako niste u formi, jer se može desiti da se preforsirate i izgubite motivaciju. Za početak je dovoljno jednom nedeljno da upražnjavate neku vrstu fizičke aktivnosti, i tek kada ustalite ritam, postepeno povećavajte broj treninga.

PageBreak

6 Što više vremena provodite u prirodi
Oni koji vežbaju tai chi u parku dobro su razumeli svrhu treninga na svežem vazduhu. Uradite to i vi. Gledajte u nebo, drveće, osetite vetar, slušajte ptičice, to je ono što će vas sigurno oraspoložiti. Ako niste ljubitelj tai chija, trčite ili vozite bicikl negde u prirodi.

7 Imajte na umu zabavu
Ključ je u zadovoljstvu! Nađite nešto što će vas zabaviti i neosetno uvesti u svet aktivnosti. Upišite recimo časove salse i pustite da vas muzika i ambijent nose. Sa ovim tipom lakog plesa zavolećete sport.

8 Pratite svoj ritam
Trenirati tri puta nedeljno po dva sata ne odgovara svima. Vama će možda više odgovarati svakodnevna aktivnost. Ako recimo radite jogu tri puta po deset minuta svakog dana u svom stanu, to je isto kao da ste prisustvovali jednom času joge u sali. Najbitnije je da ustalite i prilagodite vežbanje onako kako vama prija.

9 Lepo se obucite
Odbacite stare majice kada idete da trenirate. Veoma je bitno da se prijatno osećate i da ste sami sebi lepi. Nema ničeg goreg nego kada vam je neprijatno dok vežbate i to upravo zbog onoga što ste obukli. Odaberite odgovarajuću obuću jer ćete se tako manje umarati, a i smanjićete rizik od povreda.

10 Oslobodite se stresa
Kardio-program, boks ili trčanje, pomoći će vam da istrošite negativnu energiju. Sat vremena bavljenja nekom od ovih aktivnosti učiniće da se oslobodite tenzije i svih pritisaka koje ste nakupili u toku dana. Podignite nivo endorfina u organizmu i osećaćete se odlično!

PageBreak

11 Nađite dobrog trenera
Ako planirate da vežbate sa profesio-nalnim trenerom, potrudite se da nađete nekog ko će vas svojim radom stalno motivisati da istrajete. Trener treba da daje tačne instrukcije, prilagodi program vežbi vašim mogućnostima i, što je najvažnije, stalno vas ohrabruje.

12 Bavite se istim sportom kao i vaša omiljena zvezda
Zvuči pomalo smešno, ali deluje. Joga anusara kojom se bavi Eva Mendes ili joga iyengar kojom se bavi Angelina Jolie, jutarnji fitnes koji uključuje borilačke veštine, a koji praktikuju Drew Barrymore ili Julianne Moore, pilates kao Gwyneth Paltrow… da li nam to može dati polet?
Postoje psihološki razlozi: ako taj vid aktivnosti prija glumici koju ja volim, može i meni. Zašto da ne!

13 Trening može trajati mnogo kraće
Bavljenje sportom ne mora nužno da oduzme mnogo vremena. Savremene sprave za vežbanje, poput Power platea i Body Techa, zahtevaju samo tridesetak minuta vašeg slobodnog vremena. Nakon tih pola sata imaćete utisak kao da ste dva sata naporno vežbali u teretani.

14 Ubedite sebe da će vam bavljenje sportom otkloniti loše raspoloženje
Pronađite aktivnost koja će vas isključiti iz svakodnevice i pričinjavati vam zadovoljstvo. To može biti neka vrsta plesa. Pokret i muzika pozitivno će uticati na vašu figuru i značajno će doprinositi vašoj emotivnoj, mentalnoj i psihičkoj ravnoteži.

15 Nađite partnera (lakše je udvoje)
Mnoga istraživanja pokazala su da je vežbanje u paru uspešnije, pa prema tome pronađite sebi pouzdanog trening partnera. Tako ćete vežbanje učiniti zanimljivijim, a samim tim i duže ostati motivisani. Mnogo su manje šanse da ćete odustati od treninga ako znate da će tamo, recimo, biti vaša najbolja prijateljica.

16 Ne stvarajte sebi presiju
Vežbajte onako kako najbolje umete i ne poredite se sa drugima. To vas samo može zbuniti i učiniti da se osećate manje sposobnim. Postavite sebi realan cilj i pratite svoj osećaj.