Jane Birkin, Caroline de Maigret, Françoise Hardy... Pomenite ime neke od najpoznatijih Francuskinja i velike su šanse da će njihov izgled biti esencijia ležernog chica. Počevši od neupadljivog načina šminkanja pa do ženstvenih frizura - sve je u malim detaljima.

Kvalitetno ošišana kosa svakako je preduslov za dobru frizuru, a šta kada je reč o boji odnosno tehnikama farbanja? Parižanke su poznate po tome da uvek biraju nijansu kose što približniju njihovoj prirodnoj. A dobar, stari balayage, ali na francuski način, nastavlja da bude njihov prvi izbor kada je farbanje kose u pitanju.

Francuski balayage je tehnika farbanja kose slobodnim stilom koja svoje istorijske korene vuče od sestara Carita u Parizu 1970-ih“, objašnjava Jack Howard, ekspert za bojenje kose. Možda niste čuli za sestre Carita – Rosy i Mariju – ali one su bile najtraženije i najuticajnije frizerke u Parizu sredinom 20. veka, koje su brinule o kosi svih, od Catherine Deneuve do princeze Soraye, koja je postala kraljica Irana u 1951.

Izraz balayage na francuskom znači "pomesti" i to je bila tehnika koju su sestre popularizovale u pokušaju da stvore prirodni sjaj  radeći sa veoma finim pramenovima kose.

Iako su inovacije u boji i alatima nesumnjivo evoluirale od tih dana, premisa je još uvek prisutna, a koloristi i dalje imitiraju ovu tehniku farbanja primenjujući boju na delove kose na kojima bi sunčeva svetlost prirodno pala. Cilj je da sve izgleda potpuno prirodno. 

Ova vrsta balayage-a odgovara svim podlogama kose, a Howard posebno naglašava da je to sjajna tehnika i za dame sa sedim pramenovima/kosom. Francuski balayage na sedoj kosi može dati još lepši efekat, dodati više dimenzije i osvežiti frizuru. 

Možete se malo zabaviti s tim – trenutno radimo mnogo moka hladnih tonova, kao i lepih nijansi pšenice“, kaže Howard. „Zaista, možete prilagoditi nijansu kose tako da bude topla ili hladnija, u zavisnosti od izgleda koji tražite", zaključuje on.

Izvor: ELLE / N.K.