Kada je reč o rešavanju problema proređivanja kose i opadanja, suočavanje s tim izazovom može delovati kao kompleksan zadatak. Međutim, jedno od efikasnih rešenja, često nedovoljno istaknuto, jeste primena ulja za kosu. Iako su ulja za kosu često povezana s postupcima stilizovanja radi boljeg kontrolisanja frizure i postizanja glatke teksture, njihova primena pruža širok spektar benefita, uključujući ishranu kože glave, stimulaciju folikula dlake te poboljšanje celokupnog zdravlja vlasi.

S obzirom na raznovrsnost ulja za kosudostupnih na tržištu, odabir odgovarajućeg za svoje specifične potrebe iziskuje određeno istraživanje čitave teme. Konsultacija s dermatologom, lekarom ili stručnjakom za negu kose može biti od velike pomoći u ovom procesu. Mi smo to učinili umesto vas, te u nastavku pronađite više saveta, sugestija i stručnih uvida o korišćenju ulja u nezi kose.

Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina deluje protiv hormona gubitka kose DHT, a koren glave i prednji deo kose su česti delovi proređivanja kod žena koji se povezuju sa godinama. Savetuje se dodavanje nekoliko kapi ulja ruzmarina u bocu drogerijskoj losiona za rast kose. Ipak, mešavinu treba koristiti najmanje šest meseci kako bi se rast kose primetio. Ako niste sigurni koji tip gubitka kose imate, koristite više od jednog esencijalnog ulja [sami ili u] vašem losionu.

pexels-eva-bronzini-6914585.jpg
Pexels/Eva Bronzini 

Harth podvlači da "najbolja ulja za kožu glave ili serumi za tretman kože glave " uključuju blokatore DHT koji pomažu u smanjenju efekata DHT na folikule dlake", napominje on. (Obratite pažnju na ovo na etiketi proizvoda!)

Ulje nane

Korišćenje ovog ulja u kombinaciji sa uljem ruzmarina može "stimulisati folikule dlake, a hidrolizovani proteini i kolagen mogu pomoći u jačanju dlake protiv oštećenja i pucanja", kaže ona.

Potražite serume za tretman kože glave koji su predviđeni za tanku, finu kosu. Ova ulja, poput mnogih opcija sa ruzmarinom i mentom, formulisana su da podstaknu zdraviju kože glave, hrane folikule dlake i stimulišu cirkulaciju krvi na koži glave.

Zalizana punđa obeležila je 2023. godinu, a čini se da će se ova frizura itekako nositi i u 2024.
Agua de Coco via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Ricinusovo ulje

"Ricinusovo ulje je popularan prirodni lek za rast kose", objašnjava Goldman. "Sadrži ricinoleinsku kiselinu, koja ima protivupalna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u poboljšanju zdravlja kože glave i promovisanju rasta kose. Pored toga, ricinusovo ulje je bogato omega-9 masnim kiselinama koje su neophodne za zdravu kosu i kožu." Goldman naglašava važnost temeljnog istraživanja pre izbora boce ricinusovog ulja.

"Kada je u pitanju korišćenje ricinusovog ulja, važno je odabrati visokokvalitetno ricinusovo ulje koje je bez dodataka ili nečistoća", kaže on.

Ulje lavande

Prema stručnjacima, esencijalno ulje lavande ima moć da poboljša zdravlje kože glave, stimuliše rast kose i čak obrne simptome alopecije. To postiže tako što umiruje kožu glave, leči kosu i stimuliše folikule.

Za šta je sve dobro ulje lavande i kako se koristi, otkrijte u nastavku...
Unsplash/Chelsea shapouri 

Dodatno, antigljivična svojstva ulja lavande igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože glave i promovisanju ukupnog zdravlja kose. Stoga je uključivanje esencijalnog ulja lavande u vašu rutinu nege kose veoma preporučljivo.

Ulje jojobe

Ulje jojobe je zvezda među prirodnim proizvodima za rast kose. Bogato vitaminima i mineralima koji hrane kosu poput vitamina C, vitamina B, vitamina E, bakra i cinka, pruža esencijalne hranljive sastojke koji hidriraju kožu glave, regenerišu kosu i sprečavaju suvoću, perut i pucanje kose, prema stručnjacima za kosu. 

Izvor: ELLE/N.K.