Već duže vreme govori se o lekovitim, ali i beauty prednostima kokosovog ulja, o njegovim svojstvima koja blagotvorno deluju na kožu i kosu, zaceljivanju ožiljaka i usporavanju starenja kože. 

Ipak, postoje slučajevi kada kokosovo ulje opterećenje licu, zatvara pore i sprečava kožu da diše, doprinosi da lice izgleda umorno i ne sprečava pojavu akni. 

Po rečima dermatologa i naučnika u klinici Mount Sinai Hospital Joshue Zeichnera, kokosovo ulje je ipak "teško" za lice: "Iako ovo ulje ima mnogo beneficija, ipak zatvara pore. U osnovi, kokosovo ulje je veoma zasićeno i umesto da se apsorbuje u koži, ostaće na njoj. Posebno se ne preporučuje za lica koja su sklona aknama i mitiserima."

Iako je kokosovo ulje bogato vitaminom E, linolskom kiselinom koja smiruje iritiranu kožu, ipak se ovo ulje nije pokazalo kao dobro u borbi protiv akni i bubuljica. 

Samo u nekim slučajevima, pokazalo se kao odlično protiv upala na koži i akni: "Ovde moramo da imamo u vidu, ne ona lekovita svojstva ulja, koliko gene. Određenim tipovima kože, ulje od kokosa veoma prija, drugima ne. Neki su veoma osetljivi na ovaj proizvod, drugi ne i u tim slučajevima genetika igra bitnu ulogu", nastavlja dermatolog. 

Možda jedini način da odredite da li ulje od kokosa zaista prija vašem licu jeste taj da probate: "Treba biti veoma obazriv, jer na tržištu postoji losioni i anti akne gelovi i kreme koje imaju daleko bolji efekat", savetuje Dr Zeichner. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/