Potrebno je samo malo umeća kako biste pravilno prezentovali mirisnu notu koju ste pažljivo odabrali kao vama blisku. 

Da li ste znali da pre nego što nanesete parfem treba da razmislite o prostoru u kojem ćete boraviti kao i stajlingu za tu prigodu? 

Nagrađivani francuski parfimer, Francis Kurkdjian, odgovoran je za neke od proslavljenih mirisa kuća Dior i Carven. Kasnije je, kao i mnogi istinski kreativci, osnovao i sopstvenu liniju van Pariza.

Svoje znanje grupisao je u pet zlatnih "pravila" koje će vam pomoći da izvučete maksimum iz vaše parfemske ili toaletne vode. 

1. Ne utrljavajte ga

Gotovo nesvesna radnja prilikom nanošenja parfema jeste ta da ga utrljamo na ručne zglobove, a zatim i na vrat. Tim postupkom se zagreva koža koja stvara enzime koji menjaju esenciju proizvoda. Kako bi miris ostao verodostojan onom zbog kojeg ste ga kupili, jednostavno ga našpricajte i ostavite da se osuši.

2. Vodite računa o mestu za odlaganje

Koliko god voleli sliku kupatila na čijim staklenim policama stoji bočica Chanel No.5, moramo da vas razočaramo i kažemo da je to loša ideja. Konstante promene temperature u ovoj prostoriji čine je nepogodnom za odlaganje, te je bolje da vaša kolekcija parfema bude smeštena na stočiću u spavaćoj sobi.

3. Birajte manja pakovanja

Kada parfem koji je otvoren stoji duži vremenski period i ne koristi se, kiseonik počinje da utiče na raspad molekula, što će kao finalni rezultat imati promenu mirisa. Ukoliko već posedujete veće pakovanje parfema koje ne upotrebljavate redovno, najbolje je da ga čuvate u frižideru.

4. Prirodni parfemi nisu bolji od delimično sintetičkih

Kada je reč o beauty svetu, ljudi vole da čuju termin "prirodno", ali ono što je činjenica jeste da određeni (često i najpopularniji) sastojci moraju da se proizvedu sintetičkim putem. 

5. Slobodno nanesite parfem na kosu

Za duže trajanje, ključno je da strateški rasporedite mesta na koja ćete staviti parfem. Birajte delove kože koji su izloženi vazduhu, a možete se poslužiti trikom blagog parfimisanja ešarpe ili šala, pa čak i kosu, što se dugo smatralo pogrešnim.

Priredila: Natalija Knežević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/