Toliko je proizvođača šminke da živimo u beauty kakofoniji.

Jedini benefit cele te trke je sve veći izbor koji zaista zadovoljava svaku maštu, želju i potrebu. Sledeći put kada stanete ispred stalka sa šminkom, približite se i senke zagledajte malo detaljnije, osmotrite sve postojeće teksture.

Ultra mat - ovo je vrlo suva tekstura, nalik kredi. Nekada može da se osipa, zato je važno da se prilikom nanošenja pre “pakuje” gustom četkicom na željeno mesto nego blenda levo desno. Daje izuzetno bogatu i punu boju. 

(Tri greške u šminkanju koje prave sve žene)

Mat - klasična mat senka, bez ikakve dodatne teksture. Njena mana može da bude da prilikom nanošenja malo “koči” tj da se ne razmazuje vaš fino i da ostavlja pečate/fleke. Zato je važno stavljati je malo po malo.

Velvet - u pitanju su najluksuznije, najputerastije, najmekše mat formule koje su toliko nežne da pod rukom imaju osećaj pliša. Jako se lepo nanose i blendiraju. Ovu formulu teško je napraviti i zato je i ima samo nekoliko brendova na svetu.

(Make up dont's: 5 najčešćih grešaka prilikom nanošenja senke za oči)

Saten - u pitanju je izuzetno fina, luksuzna, tekstura koja je sjajna, ali se ne može golim okom videti šta taj sjaj čini tj nema jasnih svetlucavih čestica (bukvalno pomislite na prelamanje svetla preko satena).

Sedef/frost - u pitanju je klasična sedefasta senka. Sadrži izuzetno malene svetlucave čestice. Izgleda kao biserni premaz.

Sparkle - ovo su u osnovi mat senke sa ne baš tako gustim šljokicama. Dešava se da prilikom blendiranja ostane boja, a svetlucave četice rastrče svuda po licu. Zato je najbolje tapkati ih na željeno mesto prstom ili gustim četkicom. 

Glitter - lako je primetiti ovu vrstu senki jer izgleda kao presovane šljokice. Zato je jako važno nanositi je samo prstima tapkajući na željeno mesto, da bi bilo što manje padanja senke po podočnjaku (što je sa ovakvim finišom skoro pa zagarantovano). Ako već znate da ćete koristiti senku sa izuzetno krupnim šljokicama, najbolje je da prvo našminkate oči, pa tek onda ten. Tako ćete lako pokupiti višak sa podočnjaka i obraza i na kraju imati uredan make-up.

Naravno, nije svejedno gde se će se koja od ovih tekstura naći. Pogrešno pozicionirana senka može da učini oko starijim, oteklim, a kapak spuštenim. Šminkerima je dozvoljeno sve, jer oni znaju da žongliraju pravilima, a da rezultat bude spektakularan. Ali kada govorimo o šminkanju za svaki dan i šminci koju nanosi žena kojoj makeup nije zanimanje, trebalo bi poštovati sledeća pravila pozicije nanošenja:

Ultra mat - svuda sem predela ispod obrve
Mat - svuda
Velvet - svuda
Saten - svuda
Sedef/frost - pokretni deo kapka, suzni kanal, donji kapak
Sparkle - gornji i donji kapak
Glitter - centralni deo gornjeg kapka, suzni kanal, unutrašnja trećina donjeg kapka

Tekst: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE>>>https://www.instagram.com/elleserbia/