Ako učite da šminkate oči, to je kao da pokušavate da savladate jogu: koliko god znali uvek iskoči neka nova tehnika, a ustvari rešenje je u najjednostavnijim pokretima. Manje je više, pogotovo kada je svakodnevna šminka u pitanju. 

Ne koristite korektor kao bazu za senku

Ovo je trik koji se radi već čitav vek, ali je danas prevaziđen. Većina korektora je ili previše masna, te će uticati na to da se senka sakuplja u prevoju kapka ili previše suva i dodatno će smežurati već tanku kožu kapka. Najbolje je opredeliti se za krem senke (u stiku ili kutijici/pot), koje će ne samo biti pouzdana baza koja garantuje postojanost, nego će svojom bojom prekriti nepravilnosti na kapku i tako učniti korektor potpuno suvišnim.

(Make up dont's: 5 najčešćih grešaka prilikom nanošenja senke za oči)

Počnite jednostavno

Ako se budete oslanjali na Instagram i Youtube tutorijale dobićete napad panike usled predstave da “morate ” da morate da koristite deset proizvoda i sedam četkica. Najbolje je koristiti do tri senke, a danas su popularni i monohromatski look-ovi napravljeni samo jednom senkom.

Kombinujte teksture

Nije dovoljno samo kombinovati boju, nego i teksturu. Mat, sedef, glitter, saten - sve su to različiti finiši koji daju različiti efekat i drugačije se ponašaju na pregibu oka, unutrašnjem delu kapka ili spoljašnjem, takođe je razlika da li su na gornjem ili donjem kapku. Za svakodnevni, basic make up najbolje je koristiti saten i mat senke na celom kapku, glitter na centru gornjeg kapka, a sedef na suznom kanalu.

(Ultimativni vodič za razumevanje teksture senke za oči)

Ne startujte sa senkom u kamenu/prahu

Najbolje je da prvo stavite kremastu senku ili olovku koju ćete razmazati četkicom. Krem daje dobru bazu praškastoj senki koja se potom za njega zalepi, duže traje, a nijanse su življe i zanimljivije. Kada su kapci “presušeni senkom”, ubija se živost kože i dodatno ističu bore.

Koristite “prelaznu nijansu”

U pitanju je dosta neutralna senka (taupe ili svetlo braon) koja je za nijansu tamnija od vaše kože i može da izgleda kao prirodan prevoj na kapku. Njome treba osenčiti ceo prevoj i pola posla je već gotovo: ako želite, možete da stanete na tom koraku, a ako nastavite svaka senka koja se bude nanosila na pokretni deo kapka će se bolje stapati sa kožom. Za ovo možete upotrebiti i bronzer.

Tekst: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE>>>https://www.instagram.com/elleserbia/