Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beauty insajder: Sve o kiselinama, najzastupljenijem anti-age jedinjenju u kozmetičkim proizvodima

Kiseline mogu da stimulišu proizvodnju kolagena i glikozaminoglikana i tako povećaju gustinu kože, umanje bore i linije te poboljšaju njenu teksturu i tonus.

  Izvor: Foto: Shutterstock

One takođe mogu da pomognu pri uklanjanju hiperpigmentacija te tretmanu za prevenciju bubuljica. Zbog ovih karakteristika kao i svoje pristupačnosti postale su najzastupljenije anti-ageing jedinjenje u kozmetičkim proizvodima.

(Kako da prepoznate kvalitetna ulja za telo?)

Svaki dan naša koža odbaci jedan sloj svojih ćelija.

Ovaj proces naziva se deskvamacija ili eksfolijacija i predstavlja finalni deo kompleksnog sistema života ćelija. Ćelije kože nastaju u dubokim slojevima dermisa gde kod sredovečne osobe u proseku putuju 28 dana ka višim slojevima kože, tokom čega sazrevaju, odumiru i bivaju odstranjene sa kože.

Ovaj proces igra važnu ulogu u ukupnom metabolizmu kože, zdravlju kao i estetici. Naime usled različitih faktora kao što je to oštećenje kože izazvano prekomernim i nezaštićenim izlaganjem suncu, hronološko starenja, hormoni, izrazita suvoća kože, pa čak i neadekvatna nega, mogu da poremete smenu ćelija.

Zadržavanje ovih zrelih, mrtvih ćelija može da prouzrokuje sve: od umornog, odnosno sivkastog izgleda kože i veće vidljivosti teksture pora i bora, preko problema u funkcionisanju zaštitne barijere pa do učestalosti infekcija uglavnom u vidu akni kada bakterije ostaju zatočene zbog smanjenja deskvamacije. 

(Antirid i godine: Evo u kojoj dobi bi trebalo da počnete sa korišćenjem krema protiv bora) 

Hidroksi kiseline, popularno nazvane voćne kiseline, mogu da normalizuju odstranjivanje ćelija kože i tako pomognu njeno optimalnije funkcionisanje. Ovo su inače inicijalni efekti upotrebe kiselina obično vidljivi posle šest nedelja korišćenja kada koža izgleda znatno svežije. Ipak, produženom upotrebom kiseline mogu da proizvedu značajnije efekte sa stanovišta promene gradivnih struktura kože što im daje karakter anti-aging jedinjena. 

Sva zavidna delovanja kiselina uslovljena su njenim tipom, koncentracijom, odnosno jačinom, načinom upotrebe kao i PH vrednošću, između ostalog, a kao i sva visoko aktivna jedinjenja, kiseline dolaze sa jasnim izazovima u korišćenju.   

Kiseline se dele na AHA, BHA i PHA odnosno alfa, beta i polihidroksi kiseline kao i na kozmetičke i dermatološke. 

AHA kiseline

Najzastupljenije AHA kiseline u kozmetičkim proizvodima su glikolna, mlečna, limunska, bademova poznatija kao mandelna, odnosno Mandelic, a u poslednje vreme jabučna odnosno Malic i vinska odnosno Tataric. Glikolna kiselina svakako je najzastupljenija iz AHA grupe jer ima izraženije dejstvo usled manje veličine molekula koji imaju veću prodornost u kožu i tako, uslovno rečeno, obezbeđuje brze i vidljivije rezultate. U kozmetičkom proizvodu koristi u koncentraciji do 10 odsto Ph vrednosti 3,5 - 4. Ovde je važno izdvojiti mišljenje Naučnog komiteta za kozmetičke proizvode Evropske komisije na temu bezbednosti alfa hidroksi kiseline koje zaključuje da preparacije sa glikolnom kiselinom različite koncentracije i Ph vrednosti mogu da povećaju oštećenje kože izazvano nezaštićenim izlaganjem suncu.

Sa druge strane, mišljenje Cosmetic ingredient review expert panela objavljeno u Međunarodnom žurnalu toksikologije iz 2017. godine potvrđuje bezbednost AHA kiselina u kozmetičkim proizvodima dok američka Federalna komisija za hranu i lekove obavezuje proizvođače proizvoda sa AHA kiselinama da navedu upozorenje o mogućem UV oštećenju i instrukciju o upotrebi proizvoda za zaštitu od sunca. 

Sa druge strane, usled veće molekulske veličine, pa samim tim i blažeg delovanja, te sekundarnih efekata kao što je to hidratacija, druge kiseline, a pre svega mlečna, sve češće se sreću kao kiseline izbora proizvođača i potrošača. Naravno, i druge prethodno pobrojane kiseline ostvaruju relativno slične efekte, ali svakako treba imati na umu da najviše dokaza o efikasnosti postoji za glikolnu i mlečnu kiselinu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity