U proseku,lak za nokte na nogama traje puno duže od onog na rukama, no to svejedno često nije dovoljno. 

Baš sada, leti, kad je najvažnije da imamo lepo uređena stopala i gotovo obavezno stavljamo lak na nokte, njegova trajnost je posebna briga.

(Stiže još jedan neobičan beauty trend: Ekstenzije za obrve)

"Načeće" će ga nošenje otvorenih sandala, pesak s plaže, more... 

Uz ovih nekoliko trikova lak na nogama, ipak, može trajati mnogo duže.

Nokti moraju biti sasvim suvi

Pre stavljanja laka dobro očisti nokte acetonom, te će se tako ukloniti eventualne masnoće iz losiona za telo ili prljavštine. Nokat mora biti sasvim čist da bi novi lak dobro prijanjao. I još važnije: nokti moraju biti potpuno suvi pa lak ne bi trebalo nanositi sat, dva nakon tuširanja jer su nokti nabubre od vode i lak će neće dobro primiti.  

Bolji je tanki sloj od debelog 

Lak će biti postojaniji ako se nanosi u tankim, ujednačenim slojevima. Više tankih slojeva trajaće duže od jednog debelog. 

Premazati dva puta vrh

Verovatno je da će se lak prvo oštetiti na vrhu nokta zato taj deo treba "pojačati". Zvuči neobično, ali pomaže: nakon prvog sloja, preći četkicom i odozgo po tankom (poprečnom) rubu nokta. Jeste da će se zamrljati i koža iznad nokta, ali to se na kraju može ukloniti štapićem za uši umočenim u aceton.  

Nikad vrući fen 

Laku zapravo treba puno duže da se osuši nego što se to čini. No, ako ste u žurbi radije koristite lakove koji se brzo suše nego vrući fen. Takvo "nasilno" sušenje lak će učiniti krhkim. 

Neka stopala uvijek budu hidrantna

Možda nam to ne bi palo napamet, ali održavanje stopala hidrantnim produžiće i vek trajanja laku. A i stopala će izgledati bolje, naravno. Posebno je važno da se krema nanese na stopala nakon tuširanja jer topla voda isušuje kožu, pa tako i područje oko nokta što može uzrokovati krzanje laka.

Ponovno nanošenje nadlaka

Nadlak odnosno top coat ima ulogu da štiti lak i produži mu trajnost, no ni nadlak nije večan. Zato, obnovi ga svakih nekoliko dana. Sprečiće guljenje laka, a nokti će biti sjajni, kao da ste upravo izašli iz salona.

Izvor: 24sata.hr/autor D.H.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/