Veštački mirisi mogu prouzrokovati iritaciju kože, a mogu imati i loše posledice na kožu zbog aditiva koje sadrže, poput ftalata.

Kreme s kolagenom 

"Iskreno, smatram da su molekule kolagena prevelike da bi se koristile u kremama. Kao aktivni sastojak, kolagen ne može prodreti u kožu pa na kraju dobijete običnu kremu za puno novca" , kaže doktorka S. Manjula Jegasothy, direktorka Miami Skin instituta. 

Lufa sunđer

 "Nikad sa lufa sunđerom ne čistim lice jer je preabrazivna i može vrlo da iritirata kožu. Ma šta govorili, u njoj se ipak nakupe bakterije, što može poprilično loše utecati na kožu, pogotovo onu s aknama ili ekcemom", objašnjava doktorka Jeanine Downie, direktorka dermatološke klinike Image Dermatology u New Yorku.

Abrazivni pilinzi

 "Ne postoji dovoljno dobar razlog zbog koga biste koristili pilinge za zrncima, odnosno one koji mehanički odstranjuju površinski sloj kože. Oni mogu iritirati kožu, ali mogu i podstaći stvaranje hiperpigmentacijskih mrlja. Primetila sam da ih pogotovo koriste žene koje imaju bubuljice ili akne, ali ovako ne pomažete koži već samo uništavate njen zaštitni sloj. Lično, čistim lice kremastim sredstvom i rukama, a zatim frotirnom krpom nežno, ne trljajući, uklonim ostatke " , otkriva doktorka Brooke Jackson, direktorka centra Skin Wellness Dermatology Associates.

Preparati sa veštačkim mirisima 

"Ovo nećete baš naći na deklaraciji gde je označeno samo kao miris (fragrance), ali veštački mirisi mogu prouzrokovati iritaciju kože, a tu su i generalno loše posledice na kožu zbog aditiva koje sadrže, na primer ftalata. Zato izbegavam kozmetiku sa veštačkim mirisima i umesto toga biram onu sa prirodnim eteričnim uljima i biljnim ekstraktima jer ne samo da su sigurniji, već imaju i blagotvorna dejstva na kožu" , kaže Helen M. Torok, dermatološkinja u centru Trillium Creek.

Izvor: miss7.24sata.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/