Glavni akteri u tome svakako su puder i korektor čija je uloga ujednačavanje tena i prekrivanje sitnih nepravilnosti i nedostataka na koži. 

To ih ne čini samo sastavnim delom svakodnevne beauty rutine, već i najomiljenijim beauty proizvodima među brojnim pripadnicama lepšeg pola. 

Do sada smo se već bezbroj puta uverili da ovi proizvodi zajedno odlično funkcionišu i nadopunjuju se, ali upravo ta kombinacija iznedrila je i jednu od najvećih beauty dilema - treba li prvo naneti korektor ili puder?

(Otkrivamo: Kako izabrati savršen highlighter za svaki ton kože)

Oko ovoga pitanja mišljenja su podeljena. Jedni tvrde da se korektor uvek nanosi prvi, dok drugi čvrsto zagovaraju da dolazi na red tek posle pudera. 

Postoji li onda uopšte tačan odgovor? Potražile smo objašnjenje kod šminkerke Sanje Agić.  "Prvenstveno je bitan pravilan odabir korektora i pudera - odgovarajuća tekstura, boja i moć prekrivanja. Zatim je izrazito važno pre nanošenja pudera i korektora osvežiti kožu kremom bez obzira na to imate li masnu ili suvu kožu. Po pravilu se prvo nanosi tečni puder, a onda se tek (ako puder nije uspeo prekriti različite nepravilnosti na koži lica) nanosi korektor samo na određena područja koja zahtevaju dodatno prikrivanje".

Kada je nanošenje korektora u pitanju, još jedna od nedoumica koja muči mnoge je i s čim ga je najbolje naneti - prstima, četkicom, sunđerom...  

"To je vrlo individualno - kako kod profesionalaca, tako i kod amatera. Lično preferiram četkicu, ali ako više volite i bolje se snalazite sa sunđerom, tada može i on. A ono što najmanje preporučujem su prsti. Najbolje je uz pomoć četkice naneti korektor na određena mesta utapkavanjem jer se tako ne razvlači na područja na kojima nije potreban i ostaje pokriveno upravo ono područje kojem je pokrivnost potrebna," objašnjava Sanja.

(Špicasta, ravna, kosa: Znate li koja pinceta za šta zapravo služi?)

Objasnila nam je i kako pravilno odabrati odgovarajuću nijansu korektora: "Korektor bi po pravilu trebao biti ili isti kao boja kože ili ton svetliji, ali svakako ga treba kasnije izjednačiti i spojiti pomoću kamenog pudera ili pudera u prahu."   

Sve se češće susrećemo s korektorima u bojama, ali većina devojaka i žena još uvek ih ne zna pravilno koristiti: "Korektori u bojama namenjeni su osobama koje imaju izrazito tamne podočnjake i zaista velike kontraste u tenu kože, a njih je vrlo malo. Drugima ne preporučujem igru s korektorima u bojama. Prema tome, za ublažiti tamne podočnjake i posvetliti ten preporučuje se roze korektor, a za ublažavanje crvenila na koži i nežno posvetljivanje tena koristi se žuta boja. Zeleni korektor takođe ublažava crvenilo i prikriva dermatitis, a ljubičasti neutralizuje žute tonove."

I na kraju, koji je najbolji izbor korektora tokom toplijih dana kada nam se šminka topi: "Ovo je vrlo individualno - onima kojima nije potreban, ne treba ni jedan korektor leti, a onima kojima je potreban, preporučujem da i dalje koriste onaj korektor koji im je bio dobar tokom cele godine. Jedino što želim istaknuti je da svakako toekom toplijih dana taj korektor fiksiraju s nekim prozračnim puderom u kamenu ili prahu kako bi se održao što duže i da se ne otopi."

Izvor: miss7.24sata.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/