Bavi se šminkom od 2005te godine. Još kao mala htela je da napusti školu da bi bila frizerka, ali joj mama nije dopustila, ali je i dalje frizirala sve devojčice u školi.

Pošto je diplomirala radila je kao pravnik u struci skoro deceniju. Usput je završila i nekoliko make-up kurseva. Balansirala je dva posla negde oko godinu i po dana. Čak je noću, kao makeup artist, radila u striptiz klubu. Onda se odvažila i otvorila svoj salon The Makeup Bar by Mia Connor.

Ubrzo je shvatila da mora da odabere sferu u kojoj će se razvijati: glamur ili fashion.

Jasno je za šta se odlučila i danas je jedna od najpoznatijih šminkerki na svetu.

Zadnjih šest godina posvetila se edukaciji i drži predavanja širom sveta.

Ako bi mogao da se opiše njen signature look to bi bilo: besprekoran blistav ten, čupave obrvame, perfektan ajlajner, mat oči i sjajne usne.

Predvodnica ste čuvene “australijske škole” tj osunčani, sjajni i bronzani ten. Kako reagujete na to što vas svi sada kopiraju?

Trudim se da se izmestim. Uvek. Znači, sada kada svi rade bronzu i bakar, ja idem dalje, eksperimentišem sa bojama. Fokusiram se na neki jak, izražen, segment na licu. Cilj mi je da ne budem kao svi ostali.

Koliko je teško raditi sa ženama?

Kao vizažisti mi smo u suštini vidoviti čitači uma! U svim mojim godinama rada na različitim licima i klijentima iz svih društvenih slojeva, naučila sam da reagujem na govor tela. Takođe, jako je važno komunicirati sa klijentom. Najbolji savet koji mogu da vam dam da bi mušterija bila zadovoljna je da počnete sa referentnom slikom vašeg rada - ne neke slike sa instagrama, googla ili pinteresa. Reči se uvek drugačije tumače i tu se otvara veliki prostor za nesporazume. Slika je zakon.

Šta žene moraju da znaju pre nego što dođu kod šminkera?

Šminka je dobra samo onoliko koliko je i koža - mi nismo mađioničari, iako neki misle da jesmo! Odličan režim kože i priprema su od vitalnog značaja za postizanje neverovatnog tena.

Tehnologija u makeupu konstantno napreduje, šta je vaš trenutni favorit?

Tubularne maskare definitvno dobijaju moj glas. Ako vam se maskara razliva tj ako ste na kraju dana panda ovo je proizvod za vas. Koristim ih na svakom klijentu. Volim ih više od vodootpornih, jer se neke vodootporne i dalje razmazuju u zavisnosti od klime, strukture lica, nivoa ulja u koži itd.  Tubular sa druge strane, nema taj problem. Ako klijentkinja i bude plakala maskara će se raspadati i komadićima, ali neće biti mrlja.  

A šta ćemo sa opštim mestima, na primer sa hajlajterom?

Upotreba hajlajtera na koži se teksturom mora da se zaustavi. Kao artisti provodimo mnogo vremena usavršavajući kožu, dajući našim klijentima „besprekornu završnu obradu“ koju često traže. Koristimo veliku količinu prajmera za popunjavanje pora da bismo izgladili ten pa zašto zašto bi onda dodali teksturu na kožu koju smo upravo “peglali” trideset minuta. Zato volim da koristim mat rumenila.

Hajlajter sigurno ima i dobrih strana?

Da, zaista volim taj proizvod pogotovo kada je u nekoj zlatno/šampanj nijansi. Uvek njime istaknem vrh gornje usne, jer tako izgledaju punije (ovo izbegavati ako ima pušačkih bora). Takođe, mnogo je lepo kada sija srednja ivica nosa, ali se ovo može raditi samo u slučaju besprekorno malog, pravnog prćastog nosića. Takođe, osobe sa masnom kožom bi trebalo manje da koriste hajlajter, jer će izgledati neuredno. A i opšte mesto stavljanja hajlajtera tj oko oka bi trebalo izbeći, ako postoje borice.   

Napoznatiji ste po ajlajneru. Na svakom ga izvedete besprekorno.

Nažalost po mom mišljenju, nisu sve oči za ajlajner. Potreban je otvoren kapak, prostor. A ako je kapak naboran ili spušten, od lepe i ravne linije nema ništa. Tada se pravi kontra efekat, istiće se debljina kapka i svaki nabor. Morate odgovoriti klijenta od želje za ajlajnerom, ako nema dobru osnovu za njega. Ja bih lično radije dala svojoj klijentkinji makeup koji je najbolja verzija njih samih, a ne wing koji im ne odgovara. Šminkeri moraju imati na umu da su profesionalci i da su neke smernice od nas neophodne. Kao što niko ne govori doktoru kako da obavlja operaciju, tako bismo i mi trebali da uradimo posao onako kako smatramo da treba.

Tri razloga zašto vam ajlajner teško ide:

- ako koža kapka nije zategnuta kako treba. Ako kapak ima nabore, a i dalje želite ajlajner stavite difuzniju liniju, blago ga razmašite senkom.

- ajlajner je suv. Tada se dobija isprekidana linija i nikada ne možete da dobijete tanku, finu liniju.

- četkica koju koristite je stara i rasvetana. Ona mora biti ravna, čvrsta i kompaktna.

Razgovarala: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/