U moru različitih trendova za negu kože, postoje večni klasici kojima se uvek vraćamo, a jedan od njih je i vitamin C, o čijoj važnosti slušamo praktično oduvek - znamo na primer da je odličan za imunitet pa za njim posebno posežemo pri prvim znakovima prehlade. 

Međutim, osim što je odličan za zdravlje “iznutra”, C vitamin ima i posebnu važnost kad je reč o našoj koži, te proizvodi koji ga sadrže u svojim formulama svakako treba da nađu mesto u našim kozmetičkim torbicama i na policama kupatila.

Ovaj sastojak ima izuzetno široku primenu (sa razlogom) - nezavisno o tome radi li se o sivom i beživotnom tenu, sitnim linijama na kožu, neujednačenom tenu, ožiljcima od akni, iritacijama i osetljivosti na koži, C vitamin je taj koji uskače i pomaže u različitim situacijama.

Poseban je po tome što se bori sa slobodnim radikalima i njihovim štetnim delovanjem te smiruje upaljenu kožu, ali i vraća živost beživotnom i umornom tenu, a to je ono što je većini neophodno, pogotovo u zimskoj sezoni koja je pred nama.

Još jedna prednost ovog popularnog vitamina nalazi se u tome što je i neizostavan sastojak anti-age formula jer koži daje čvrstoću i sjaj te podstiče proizvodnju kolagena. 

Stručnjaci kažu da na isti način na koji konzumiranje hrane bogate antioksidansima pomaže našem organizmu, tako i proizvodi s vitaminom C pomažu našoj koži u svakodnevnom nadoknađivanju onoga što izgubi zbog izloženosti UV zračenju, kao i zagađenom vazduhu.

Najjednostavnije i najkraće rečeno, vitamini C pomažu u održavanju zdravlja čitavog organizma, ali i ćelija kože.

Ako još uvek niste u beauty rutinu uvrstili C vitamin, svakako pri sledećoj kupovini kozmetičkih proizvoda za negu kože obratite pažnju na poleđinu proizvoda i pročitajte sastojke koje sadrži.

Izvor: journal.hr