Svesni smo da je avokado danas postao basic tema, ali saslušajte me, možda ne znate sve o njegovim blagodetima. Osim što je dobar deo zdravog doručka, ulje avokada puno je sastojaka dobrih po vaše telo i kožu. 

Ulje avokada je jestivo ulje koje nastaje presovanjem mesnate pulpe avokada. U ishrani kojisti se kao dodatak jelima i kao ulje za kuvanje. Takodje se koristi za podmazivanje, ali i u kozmetici zbog svojih regenerativnih i hidratantnih svojstava. 

"Avokado je fantastičan izvor gustih hranljivih materija" govori nutricionistkinja Gabriela Peacock, "njegovo ulje bogato je zdravim mononezasićenim mastima, energijom i mikronutrijentima." Oni uključuju vitamine A, B, C i D, antioksidans vitamin E, minerale poput gvožđa, magnezijuma, bakra i kalijuma, omega-3 i beta-karoten, kao i masne kiseline. "Svi ovi hranljivi nutritienti podrška su zdravom funkcionisanju organizma kao deo zdrave i izbalansirane ishrane." Ovaj koktel dobrih sastojaka benefit je zdravlju srca jer smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje očiju, takodje i u borbama sa upalama gde umiruje probleme poput artritisa. Mazano na kožu, donosi opipljive promene.

Ukusna kombinacija vitamina i antioksidanata avokadovog ulja spasilac je za kožu. Masne kiseline su, na primer, ključne za njenu regeneraciju i obnovu. Visoka doza fitosterola (biljnih jedinjenja) u ulju pomaže sprečavanje gubitka vlage i hidrataciji kože, a antioksidanti deluju na neutralizovanje slobodnih radikala koji napadaju ćelije kože.

Patite od psorijaze ili ekcema? Ulje avokada kao sadržaj kreme dokazano hrani i hidrira kožu i značajno smanjuje simptome. Čak i ako imate najčistiju kožu, svi ćemo sa godinama patiti od gubitka kolagena, tako da čak i ako nemate problematičnu kožu, ulje i njegovo bogatstvo masnim kiselinama i vitaminom C mogu pomoći proizvodnji kolagena i zdravlju vaše kože.

Gabriela kaže da su prednosti neosporne: "Lokalno korišćenje omekšava i hidrira kožu spolja i čine je zdravom i hidriranom. A potpuno je prirodno: bez hemikalija, aditiva i parfema. Naravno, serum pojačan avokadovim uljem možda nije Instagrammable kao avokado tost, ali vaše lice će vam sigurno biti zahvalno."

Tekst: Dunja Đokić