Šamponi, regeneratori, maske, noćne kreme i tonici – gde su tu proizvodi za trepavice? Iako ih ne negujemo na adekvatan način, očekujemo da uvek budu jake i bujne. Ma koliko se pravdali da za njih nemamo vremena, njihov jedinstveni raspored neposredno iznad očiju ukazuje da im je neophodan nežan, precizan i temeljan pristup svakog dana.

Trepavice su napravljene od proteina keratina, proizvode ih folikuli dlake i obložene su sebumom iz lojnih žlezda. Zbog toga, kao i kosa, imaju ciklus rasta i opadanja, a starenjem, postaju sve kraće, tanje i svetlije.

Možda će ritual nege pre spavanja trajati 5 minuta duže, ali vaše trepavice će vam biti zahvalne. Sledite kratke savete za njihovo delotvorno održavanje:

1. Uklonite maskaru kao profesionalac

Važno je da uklonite sve proizvode sa trepavica i očiju kako biste sprečili lomljenje, iritaciju ili infekcije. Namočite sunđer (izbegavajte pamučne tufere) za uklanjanje šminke u odabrano sredstvo, a zatim ga zadržite na oku nekoliko sekundi. Sačekajte da formula nežno upije svu maskaru, a zatim samo uklonite, bez grubog povlačenja i trljanja. Ponavljajte postupak sve dok vam trepavice ne budu potpuno čiste.

2. Pronađite idealan serum za trepavice

U apotekama i drogerijama možete naći različite serume za rast trepavica. Naročito su korisni oni koji ih štite od lomljenja, istovremeno poboljšavajući njihovo zdravlje i teksturu.

Čitave generacije žena maskaru nanose na pogrešan način

5 načina da održite trepavice dugim, gustim i sjajnim
Foto: Unsplash

3. Koristite kapi hijaluronske kiseline

Specijalne kapi za oči, formulisane sa 0,1% hijaluronske kiseline, ublažavaju simptome suvog oka. Hijaluronska kiselina je prirodan i dugotrajan sastojak, prisutan u mnogim delovima našeg tela, uključujući i oči.

4. Obratite pažnju na vlažne maramice koje koristitite za skidanje šminke

Ukoliko šminku skidate vlažnim maramica, birajte one koje ne sadrže deterdžente i konzervanse, te ne oštećuju spoljne slojeve kože i ne izazivaju blefaritis (siguran izbor uvek su nežne maramice za bebe).

5. Iskoristite izolaciju kako biste odmorili lice od šminke

Jedna od prednosti činjenice da kod kuće provodimo više vremena nego ikad pre, jeste ta što se zbog toga manje i šminkamo. Napravite pauzu u korišćenju maskare i dopustite trepavicama da se oporave i regenerišu.