Iako su nam ovogodišnji praznici bili manje dekadentni i svakako tužniji nego što smo navikli, a možda smo tugu i samoću utapali u kojem kolačiću ili kojoj čaši kuvanog vina, sada je idealno vreme za postpraznični detoks.

Dok glukoza loše utiče na proteine kolagena i elastina, alkohol dehidrira kožu, te uzrokuje crvenilo i natečenost lica.S druge strane,stres kojem smo bili izloženi u prošlom periodu potiče lučenje kortizola što dovodi do upala te može da podstakne stvaranje akni, rozacee, ekcema i psorijaze. Štaviše, stresni periodi često narušavaju našu redovnu rutinu na koju je koža navikla što je takođe izbacuje iz ravnoteže, zbog čega je neophodno da što pre pokušamo da uhvatimo korak s uobičajenim ritmom. 

Šta zapravo znači: Anti-aging, revitalizing, klinčki testirano i šta su instant rezultati na koži?

Kada je reč o detoksikaciji, stručnjaci su podeljeni u vezi toga šta to zapravo znači za kožu, jer dok koža može sama da se odbrani od spoljnjih iritacija, medicinski nije tehnički moguće izbaciti toksine kroz kožu. No većina se ipak slaže daiscrpljena koža svakako može da profitira od malog reseta i u načelu je reč o ravnoteži između onoga što koristimo na koži kao aktivne sastojke i kozmetike s ciljem smirivanja i hidratacije, uz fokus na opšte psihofizičko zdravlje. 

1. Dvostruko čišćenje 

Dvostruko čišćenje, ujutro i uveče, efikasan je način da se uklone svi tragovi šminke, nečistoće i toksini na površini kože, a da ne govorimo o hiljadama mrtvih stanica na dnevnoj bazi.Ne samo da nedovoljno čišćenje može pridoneti začepljenju, upalama i izgledu umorne kože, nego će sve ono što ne očistimo iz pora smanjiti delotvornost onome što stavljamo na kožu. Birajte preparate za čišćenje s ceramidima i blagim kiselinama, koje će pružiti lagani piling, a neće narušiti prirodnu zaštitnu funkciju kože. 

2. Update rutine 

Ponekad u silnoj želji da učinimo samo najbolje za svoju kožu – preteramo. Posebno tokom prošle godine kad smo kod kuće provodile više vremena nego što smo navikle, pa smo hidrirale sve - od lica do stopala. Međutim,posebno kada je reč o aktivnim sastojcima i kiselinama, treba biti pažljiv da se koža ne iritira nepotrebno. Kada je reč o koži (i drugim stvarima), važno je imati strpljenja i pratiti kako ona reaguje, jer nema univerzalnog pravila, te se čak i najbolji saveti moraju isprobati u praksi i videti da li nam odgovaraju. Nežno sredstvo za čišćenje i hidratantna krema su startna pozicija. Onda antioksidanti i C vitamin koji će stimulisati kolagen, a možda i retinol, ali u slučaju da želite da probate retinol, ne možemo dovoljno da naglasimo da ga uvodite – jako sporo i postepeno. Inače će vam se lice upaliti i imaćete znatno više problema nego što ste imali ranije. 

5 jednostavnih saveta za zimski detoks kože
Foto: Profimedia

3. Pazite na stomak 

Kako je dubinska promena naših navika dosta zahtevan projekat, čini se lakše da brzinski investiramo u masu skupe kozmetike koju nam na internetu svesrdno preporučuju. No tužna je istina da vam koža neće sijati punim sjajem ukoliko ne brinete za prehranu.Obratite pažnju na zdravlje svog sistema za varenje, jer je on u direktnoj vezi s kožom (i svim ostalim delovima tela), balansirajte prehranu najbolje što znate. Izbegavajte masnu i slatku hranu, birajte zdrave masnoće, puno antioksidansa, smanjite alkohol na minimum ili ga naprosto izbacite (čaša crnog vina se ne računa!).

4. Hidratacija

Znamo da znate, ali znate li zaista? Koliko ste čaša vode popile danas? Sasvim ozbiljno,nema tog proizvoda koji će vam pomoći da vam koža živne ako ne pijete dovoljno vode, a srećom pa je ona uglavnom uvek dostupna. Dakle, pijte vodu. A onda potražite preparate s hijaluronskom kiselinom koja će vam dodatno osvežiti izgled i ujedno zaštititi kožu od hladnoće. 

5. Spavajte 

Iz kolekcije jednostavnih pravila koja znamo, a ne znamo – spavajte dovoljno. Mučenički impuls da demonstrirate svoju vrednost hiperproduktivnošću zbog koje ne jedete i ne spavate, ostavite u prošlog godini s drugim katastrofama, i osigurajte sebi dobar san. S obzirom na sve što se događalo, to se može činiti zahtevnijim nego ikada, ali vaši živci, vaša koža, svaki deo vašeg iscrpljenog organizma biće vam neizmerno zahvalan.San je smišljen kao elementarni lek, služi tome da nam se telo regeneriše, i ništa ne može da ga zameni. Možete da probate biljne preparate poput čajeva koji opuštaju, ili da meditirate, kako biste se umirili i obezbedili osam sati kvalitetnog sna. Pored toga, san potiče krvotok i stvaranje kolagena i elastina u koži, a kada ga ne dobijamo dovoljno, to je plodno tlo za sve moguće probleme s kožom (i drugim organima). 

Zimski piling od citrusa koji možete da napravite kod kuće

Izvor: elle.hr