Godinama živim u ubeđenju da za masnu kožu treba da koristim kreme, a izbegavam ulja kako je ne bih dodatno ''zamastila''. S druge strane, moje drugarice sa suvom kožom najčešće biraju ulja, uverene da će tako povratiti njenu mekoću i sjaj.

U razgovoru sa stručnjacima, otkrila sam da su u pitanju beauty mitovi koji vrlo često izazivaju kontraefekat.

Zbog toga vam iz prve ruke prenosim u čemu je glavna razlika između ulja i krema za kožu, kako deluju, kom tipu kože se preporučuju, te kako se pravilno nanose.

U nastavku vam donosimo sve što ste želeli da znate o svojim omiljenim beauty preparatima.

Ulje ili krema za telo - u čemu je razlika?

Oba su namenjena vlaženju kože, ali deluju na različite načine. Ulja pomažu u ponovnom uspostavljanju izgubljene vlage i hrane je (nakon agresivnih pilinga na primer). S druge strane, kreme su uglavnom na bazi vode i lekovitih sastojaka koji utiču na lečenje kože - od ekcema, svraba i različitih oboljenja. 

Prednosti ulja za telo

1. Ulja regulišu proizvodnju sebuma

Oni koji su na biljnoj bazi - ulje avokada, jojobe, badema, i slični, oponašaju prirodne lipide koji se već nalaze u našoj koži, obnavljajući vlažnost barijere kože, a smanjujući dodatnu proizvodnju sebuma.

2. Ulja poboljšavaju funkciju kožne barijere

Istraživanja pokazuju da kada koža apsorbuje ulje, tretira ih kao svoj sastavni deo, postajući vlažna i regenerisana.

3. Ulja su obično čistijeg sastava

Većina ulja na tržištu sadrži manje neispitanih sastojaka i aditiva od krema i losiona, iako čitanje etiketa svakako ne škodi. Uverite se da uzimate što čistiji i prirodniji preparat.

ELLE BEAUTY TIP: Ako imate masnu kožu, isprobajte ulje za lice. Zbog toga što pomaže u smanjivanju prirodne proizvodnje sebuma, vaša koža više neće imati potrebu da ga prekomerno luči.

Prednosti krema za telo

1. Kreme dubinski hidriraju kožu

S obzirom da predstavljaju svojevrsnu mešavinu ulja i vode, njihovo jedinjenje preporučuje se suvoj koži, jer je duboko vlaži i hidrira.

2. Kreme sadrže sastojke koji imaju dugoročne benefite

Potražite kreme koje imaju u sebi hijaluronsku kiselinu i ciramide - sastojke koji zadržavaju vodu u koži na duže staze.

3. Kreme produžavaju efekat tamnog tena

Ukoliko ste pocrneli, vrlo verovatno vam je koža i dehidrirana. Samim tim, duže će ostati tamna uz primenu pravog losiona.

ELLE BEAUTY TIP: Budite obazrivi kada su sastojci u pitanju i izbegavajte kreme koje isušuju kožu - kao što su one na bazi gela ili one koje sadrža alkohol.

Kako da pravilno nanesete ulje za telo

Zbog svoje okluzivne prirode (''zarobljava'' vodu), ulje bolje deluje kada je vaša koža mokra. Zato ga je idealno naneti neposredno nakon tuširanja i sušenja peškirom, ali tako da ga pomešate sa kapljicama vode na telu. Ovo će pomoći u ostvarivanju maksimalne hidratacije.

Kako da pravilno nanesete kremu za telo

Na isti način deluje i krema za telo - najbolji efekat postiže nanošenjem nakon tuširanja. Ovo se naročito odnosi na one koji vole da se tuširaju vrelom vodom, čime dodatno isušuju kožu. Svakako, ne zaboravite losion nakon brijanja, kako biste smirili izazvane neravnine i iritacije.

ELLE BEAUTY TIP: Nije naodmet koristiti i ulje i kremu za telo istovremeno, ali tako da ulje bude baza, a krema dodatni sloj.

Zaključak

Najbolje je da na svojoj beauty polici uvek imate oba preparata, te da ih kombinujete u skladu sa promenama na vašoj koži. Ne samo što ispravljaju nepravilnosti, pospešuju strukturu zaštitne barijere kože i uspostavljaju njenu pH vrednost, već trenutno poboljšavaju izgled kože, čineći je mekšom i blistavijom.

Tekst: Tara Đukić