Nekada se pod čišćenjem lica podrazumevalo jednostavno umivanje korišćenjem tekuće vode. Danas se dešava sasvim suprotno i umesto da uživamo u velikom izboru preparata za negu, krenulo je sa prvom nedoumicom da li je za umivanje bolja hladna ili topla voda.

Potom je mnogima postalo prekomplikovano jer u moru informacija uglavnom nismo sigurni kako se pravilno koriste čistači za lice, koji sve postoje, koji je pravi izbor i da li nam je sve to zaista neophodno? Odgovor je jednostavan - ukoliko lice nije adekvatno očišćeno i pripremljeno za dalje preparate, sami preparati poput seruma i krema neće učiniti nikakvo čudo, a često će biti izgubljeni i vreme i novac.

U razgovorima sa dermatolozima otkrivamo koji su čistači zaista najdelotvorniji i imaju najveći efekat.

Uljani i vodeni čistači

Na našem tržištu, ali i svetskom, sve popularnije je takozvano dvofazno čišćenje kože lica. Kao prvi korak ono podrazumeva uljane čistače. To može biti balzam ili ulje, pa čak i mleko za čišćenje. Oni spadaju u najnežnije preparate za čišćenje lica koji odgovaraju svim tipovima kože. Ovakvi čistači umasiraju se na suvo lice - počevši od čela, preko obraza, uključujući vrat i dekolte. U dodiru sa kožom pretvaraju se u savršenu, hidratantnu emulziju koja izvlači sve nečistoće. Zatim će biti dovoljno da većim tuferom ili peškirićem nakvašenim toplom vodom, nežno uklonite sve nečistoće sa lica.

Drugi korak dvofaznog čišćenja kože lica jesu čistači na bazi vode, pena ili gel, zavisno od afiniteta i onoga šta vašoj koži prija. Ovakvi preparati se sa malo vode nanesu na dlanove i lagano umasiraju na lice. Zatim se sa mlakom vodom speru sa kože, a nakon toga lice se osuši tapkajućim pokretima peškira.

Na našem tržištu, ali i svetskom, sve popularnije je takozvano dvofazno čišćenje kože lica. Kao prvi korak ono podrazumeva uljane čistače. To može biti balzam ili ulje, pa čak i mleko za čišćenje.
Pexels/Anna Shvets 

Bitan savet za negu kože jeste da svaki preparat morate u celosti skinuti sa lica. Bilo da se radi o ostacima SPF kreme, letnjih bronzanih proizvoda ili pak ostatke kreme. To znači da su vam i u večernjim ritualima neophodni uljani čistači koji će pored izlučenog sebuma otkloniti i nečistoće koje su se nakupile. Uljani čistači ne maste kožu i podjednako dobro čiste sve vrste masnoće sa kože.

Ako imate masnu kožu, možete da odahnete, neće vam dodatno mastiti kožu, samo ćete uživati u rezultatima jer će dobro izabran preparat čak i da uravnoteži i smanji pojavu sebuma.

Nakon dvofaznog čišćenja lica koža ne sme da zateže niti da škripi, već treba da bude glatka, gipka i mekana na dodir.

Micelarne vode

Otkako su se pojavile na tržištu, micelarne vode ne prestaju da privlače pažnju. Zgodne su za upotrebu, prijaju svima i čiste make-up u samo jednom potezu.

Pravilan način upotrebe je da natopite tufer i, na primer kod očiju, zadržite ga malo na kapcima, a nakon toga povučete i otklonite šminku. Budite nežne kad je reč o zoni oko očiju jer upravo ona pokazuje prve znake starenja.

Često se polemiše o tome treba li micelarne vode koristiti umesto vode bez krajnjeg ispiranja i većina dermatologa ne slaže se sa tim. Lekari su uvek pristalice starog, dobrog umivanja sa čistačem na bazi vode kao završni korak svakog čišćenja lica.

Tonik za čišćenje

Dermatolozi ovaj preparat često smatraju suvišnim i izbegavaju da ga preporučuju. Ipak, mnoge žene vole tonike, kako one hidratantne koje koristimo najčešće ujutru, tako i one takozvane kisele. Hidratantni tonici za negu koriste se kao završni korak u rutini čišćenja. Natopi se tufer i pređe preko lica, vrata i dekoltea, a slobodno i preko očiju jer oni do kraja uklone sve nečistoće i fino hidriraju kožu. Njih nije potrebno ispirati, naprotiv, odlična su podloga za dalju negu, to jest serume i kreme.

Otkako su se pojavile na tržištu, micelarne vode ne prestaju da privlače pažnju. Zgodne su za upotrebu, prijaju svima i čiste make-up u samo jednom potezu.
Unsplash/Scandinavian Biolabs 

Kiseli tonici zovu se tako jer sadrže neku od kiselina koje rade finu eksfolijaciju (piling) kože, pomažu u rešavanju problema sa ožiljcima, flekama i fino glačaju bore. Najbolje je koristiti ih uveče sa obaveznim, toliko puta pomenutim, SPF preparatima. Njih nikako nemojte trljati po licu, već ih u početku nanesite na vlažan tufer i nanosite utapkavanjem. Izbegavajte područje oko očiju da ne dođe do iritacije i suza.

Tonike sa kiselinama uvek birajte uz pomoć stručnjaka. Nemojte na svoju ruku da kupujete i kombinujete kisele tonike, posebno nije poželjno da sami kombinujete serume gde su koncentracije kiselina mnogo veće jer može doći do ozbiljnih oštećenja i opekotina koje se jako teško leče.

Maramice

Maramice za skidanje šminke su proizvod koji stručnjaci najviše kritikuju i ne odobravaju. Slažemo se sa njima i neka vam one budu izbor samo u hitnim situacijama kada nemate vremena i uslova za pravilno čišćenje lica, a nikako da vam to bude redovan korak nege kože.

Pa onda, da li su čistači deo marketinških trikova?

Naravno da nisu, samo je bitno dobro izabrati i koristiti ih pravilno. A to će najviše zavisiti od stanja kože, količine šminke koju koristite i toga koliko vremena ste spremni da odvojite za beauty rituale koji će vašoj koži dati hidrataciju i prirodni sjaj.