Šik dizajnerski parfemi ponekad mogu biti interesantniji od odeće sa istim potpisom. Zavirite u inspiraciju koja stoji iza četiri top mirisa za ovu jesen i razmislite koje note vama najviše odgovaraju.

PageBreak

Rose d'Arabie, Armani Privé

Armaniev Rose d'Arabie, predstavllja viziju zamišljenog Bliskog istoka, koji ujedinjuje Arabiju, Tursku i Damask, zemlje u kojima je ruža kraljica cveća.

Za Armani, ruža iz Damaska, predstavlja samu suštinu Istočne magije. Pored ruže koja je glavna nota, ostale koje obogaćuju ovu kompoziciju su šafran, pačuli i amber, pomešani sa zlatnim prahom.

Inspirisan legendarnim pričama iz „Hiljadu i jedne noći“, dizajner je objasnio da je želeo miris koji odjekuje poput pustinjske melodije i koji može obezbediti istu razvijajući teksturu i prefinjenost kao što je zlato svilenog brokata.

PageBreak

Carven Le Parfum, Carven

Prema rečima dizajnera Guillaume Henrya, Carven Le Parfum počinje sa pitanjem : Kada bi Carven moda bila parfem, kako bi ona mirisala?

Miris koji budi i izaziva, tek ubran buket cveća sa sofisticiranošću i svežinom koju odaje klasična modna silueta Madame Carven, osnivača ove francuske modne kuće iz 1945. godine, prepoznatljive po zeleno  beloj liniji sa potpisom kao motivom i Henrijevih nežnih i netipičnih ready-to-wear  kreacija.

Osnovna nota ovog ženstvenog i delikatnog parfema je slatkasti jasmin, zatim ruža, iris, uz meke baršunaste  dodire vanile. Donje note uključuju kedar, beli mošus, pačuli i hrastovu mahovinu.

Tokom razvijanja parfema je nosio radon ime Trokadero, jer je inspirisan Parižankom koja šetajući ispod Ajfelovog tornja ostavlja za sobom prelep mirisni trag.

PageBreak

Honey, Marc Jacobs

Od kapricioznih leptira do bisera koji krase bočicu, pa do zlatne nijanse samog mednog nektara, sve u vezi Marc Jacob Honey parfema ima za cilj da prenese sreću i osvetljenost. Dizajner je zamislio miris koji predstavlja sunčevu svetlost i sve ono što sunce nosi sa sobom, živahnost, spontanost, vedrinu i toplotu ali sa živim i dubokim tonovima poput onih u Van Gogovim „Suncokretima“. 

Penušava esencija poseduje razigrani ton zelene kruške i mandarine, koje su ženstvne i zavodljive, zatim srednje note cveta narandže, vanile i meda koji daju toplotu i osećaj svežine.

PageBreak

Fleur de Chine,  Tom Ford

Putovanje Toma Forda na Daleki istok sa kolekcijom Private Collection Fleur de Chine, inspirisano je romantičnim i misterioznim ženama iz Azijske filmske prošlosti, femme fatale u cvetnim haljinama iz 30-tih, ali i filmskim heroinama iz Hong Konga 60-ih, poput glumice iz filma „In the Mood For Love“.

Miris obiluje čarolijom egzotičnog Hua lan cveta i božura ali i voćnom notom šljive i poznate kineske Visterije. Donje note predstavljaju bergamot, zumbul, jasmine, magnolija, bela breskva.