4 ČAROBNA SASTOJKA ZA OČUVANJE KOŽE TOKOM ZIME: Obavijaju je hidratantnim i baršunastim slojem na duge staze

Spremate se za skijanje ili da dugo vremena provedete napolju na niskim temperaturama? Evo najboljih sastojaka da zaštite kožu tokom zime!

Guest in Residence via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Sa promenom godišnjeg doba prilagodite beauty rutinu kako bi koža u svakom momentu dobijala hranljive sastojke namenjene nezi i zaštiti. Neki od glavnih problema sa kojima se suočavamo tokom zime su suvoća, iritabilnost, crvenilo, perutanje i neprijatno zatezanje. Vetrovito vreme i hladnoća isušuju pa je neophodno pravilno se negovati i hidrirati sastojcima koji prodiru duboko i iznutra obnavljaju ćelije, te utiču na jačanje kožne barijere.

Više je spasilaca koji mogu priskočiti u pomoć, ali izdvajamo četiri sastojka bez kojih ne bi trebalo da budete ove zime.

HIJALURONSKA KISELINA

Nikada dosta priče o dobrobitima korišćenja proizvoda koji je sadrže. Ovaj polisaharid prirodno se nalazi u našim ćelijama i pomaže održavanje optimalnog nivoa vlažnosti. Hijaluronska kiselina (HA) pogodna je za sve tipove kože, bitna je u zarastanju rana, ali se njen procenat smanjuje sa godinama. Lepo se kombinuje sa drugim vitaminima i većinom poznatih sastojaka. Zaslužna je za glatkoću i produženi osećaj hidratacije jer privlači molekule vode i do hiljadu puta veće težine od sopstvene. To je čini magičnim sastojkom koji će omogućiti zauvek poželjan osećaj mekane i hidrirane kože. Potražite formulacije koje sadrže najmanje jedan odsto HA kako biste uz sebe imali maksimalno efikasan proizvod.

C VITAMIN

Poznajemo ga kao neprikosnoveni antioksidans, a njegova lokalna upotreba kroz primenu seruma ili krema može uticati na poboljšanje teksture i tona kože. Upotreba seruma na bazi ovog vitamina jednom dnevno doprineće tome da vaše lice bolje podnosi nepovoljne uslove i hladnoću, jer će ga vitamin C štititi od slobodnih radikala. Ujedno će suptilno zagladiti bore, ojačati tonus i ujednačiti ten umanjujući primetnost hiperpigmentacija. Ovaj sastojak poznat je po tome što je nestabilan pa je preporučljivo da potražite formule koje su dobro zaštićene i dolaze u tamnim pakovanjima.

Guest in Residence via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

CERAMIDI

Neizostavne su gradivne jedinice kože, a čine približno 50 odsto epidermisa. To su zapravo lipidi, odnosno masnoće koje omogućavaju koži da delimično propušta vodu što doprinosi njenoj jedrini i mekoći. Ujedinjeni sa ureom i holesterolom, oni zajedničkim snagama čuvaju vlažnost i onemogućavaju gubitak vode. Prisustvo ceramida u epidermisu obezbeđuje kožnu barijeru čija je uloga pre svega zaštitna. Nedostatak ceramida izaziva perutanje, neprijatno zatezanje, svrab i suvoću. Korišćenjem proizvoda koji u svom sastavu imaju ove čudesne lipide, ubrzaćete oporavak kože ukoliko je već došlo do oštećenja, a preventivnom upotrebom pružićete joj jedno od najboljih mogućih sredstava za negu i zaštitu. Na smanjenje ceramida utiče prekomerna upotreba agresivnih čistača kao i korišćenje vruće vode tokom umivanja. Kreme sa ceramidima su nešto punije teksture pa je poželjno nanositi ih uveče zbog veće mogućnosti regeneracije i upijanja hranljivih sastojaka.

SKVALAN

Ne bi ga trebalo mešati sa skvalenom koji je prirodni produkt naše kože i jedan od činilaca sebuma. On hidrira i štiti, a njegova količina tokom godina opada što dovodi do suvoće. U kozmetici se skvalen najčešće zamenjuje skvalanom, koji je stabilnija, hidrogenizovana verzija skvalena. Ova komponenta, koja je u suštini emolijentna mast, ne zapušava pore, ne masti već povećava sposobnost apsorpcije drugih hranljivih sastojaka iz krema i seruma. Pogodan je za sve tipove kože, a naročito suvu. Izuzetno je značajno koristiti ga tokom zimskih, vetrovitih meseci budući da uspešno doprinosi očuvanje vlage efikasno štiteći epitel od isušivanja i iritacije. Može se koristiti u jutarnjoj ili večernjoj rutini i izuzetno se brzo upija. Vaše lice će ga obožavati.

Zajedno sa ovim potentnim sastojcima koje je potrebno potražiti u proizvodima za čišćenje i hidrataciju kože, važno je da se u rutini pridržavate određenih pravila. Ukoliko imate sezonske probleme sa perutanjem i isušivanjem, zaobiđite privremeno proizvode na bazi retinola, kao i AHA i BHA kiselina. Nemojte preterivati sa čišćenjem i pilinzima, već se potrudite da primenom kvalitetnih proizvoda obezbedite svom licu preko potrebnu pažnju i sastojke koji će ga učiniti negovanim i lepim.