5 najlepših citrusnih parfema za letnje dane: Sočni, čisti, osvežavajući - evociraju morske uspomene

Uz letnje dane najbolje idu lagani citrusni parfemi koji ostavljaju prozračni moment na koži.

Louis Vuitton / Zuma Press / Profimedia

Capri, Amalfi obala, Mediteran, boje citrusa, vinograda i maslinjaka... glavne su asocijacije na luksuzno leto o kom maštamo ili estetiku koju u posednje vreme redovno viđamo na društvenim mrežama. Sama pomisao na to stvara u nama olfaktivne impresije i budi arome koje automatski želimo u svojoj blizini.

Rešenje da se makar u mislim transportujemo na italijansku obalu jesu citrusni parfemi. Bilo da se radilo o oštroj osobini limuna, slatkoći narandže ili pikantnosti grejpa, odišu svetlim, osvežavajućim i sočnim notama, te imaju moć da probude vibrantnu atmosferu. 

Porodica citrusnih parfema uključuje i akorde limete, bergamota, mandarine, klementine... Naravno, iako veoma slični, svaki od njih nosi svoj poseban duh, ali nijedan od njih se ne zadržava dugo na koži - zato se obično nalazi u gornjim notama parfema. 

Slažu se s brojnim drugim porodicama mirisa, uključujući cvetne note poput jasmina i tuberoze, drvenaste note poput cedra, vetivera, ouda i sandalovine, voćne note poput manga, jabuke, bobičastog voća. Drvenaste note dodaju dubinu i postojanost citrusnim notama, kreirajući predivan kontrast.

U nastavku vam donosimo 5 najboljih citrusnih parfema za ovo leto.

Tom Ford - Neroli Portofino

Uz gornje note bergamota, mandarine, limuna, gorke naranče, lavande, ružmarina i mirte, posao ovog uniseks parfema je podsjećati na plažu i sunčane talijanske praznike. Raspoložen, seksi, čist i profinjen uz svježi začinski dodatak.

Tom Ford 

Maison Francis Kurkdjian Aqua Vitae Cologne Forte Eau De Parfum

Sa mošusom, sandalovinom, mandarinom i bergamotom hvata onu vrstu vlažne mediteranske zagušljivosti, a istovremeno miriše sveže i slobodno.

Maison Francis Kurkdjian 

Dolce & Gabbana - Light Blue

Miris nadahnut Mediteranom spaja poletnu svežinu citrusnog voća s nežnim cvetnim notama, na kraju naginjajući u toplu šumu. Budući da pogađa tako složenu raznolikost nota, može se nositi u svakoj prilici, bilo da idete u kancelariju, uživate u šetnji parkom ili provodite noć u gradu.

Dolce & Gabbana, Sephora, ALICE JACQUEMIN/www.alicejacquemin.com 

Maison Margiela - Replica Under the Lemon Trees

Oštar i svež, takođe ima mošusne bazne note koje mu daju veću dugotrajnost i kompleksnost. Evocira miris sveže kriške limuna smeštene na rubu hladne čaše s vodom.

Maison Margiela 

Chanel - Chance

Poput šetnje parkom, oslanja se na fantaziju cvetova, sunca i prave količine zelenila, a istovremeno ostaje blizak domu s notama limuna, cedra i citrona. Nakon što se osuši, ostaje vam suptilna nota slatkoće i drvenastosti.

Chanel