Ako se pitate koji koji je jači afrodizijak: vanila, ruža ili sandalovina, imamo dobre vesti - svaki od njih. Iako je priča o parfemima vrlo subjektivno područje, neke olfaktorni note su (dokazano) privlačnije od drugih. Na osnovu istraživanja kombinovanih sa recenzijama na popularnom Fragrantica vebsajtu, stručnjaci su sastavili listu najseksi sastojaka, a samim tim i parfema

Odaberite svoj favorit za 2024. i spremite se za romantičan dejt!

Cimet - Yves Saint Laurent Opium Eau De Parfum

Misteriozan i začinjen, u kategoriji orijentalnih mirisa, cimet predstavlja jedan od najsenzualnih nota. Dobar primer: kultni Opium, u kome se cimet meša sa ružom, jasminom i vanilom.

51UuXb+PcoL._SX679_.jpg
YSL 

Bundeva - Paco Rabanne Fabulous Me

Na vrhu trona nalazi se i bundeva sa svojim slatkim tonovima koji bude zadovoljstvo kod muškaraca. U Fabulous Me od Paca Rabanna, bundeva se meša sa sandalovinom i vanilom (dva druga vodeća sastojka na rang listi), te otelotvoruje eksploziju strasti.

375x500.55186.jpg
Paco Rabanne 

Vanila - Guerlain Shalimar Eau De Parfum

Osim što podseća na slatkost detinjstva i slatke dezerte, vanila je na početku liste sastojaka koji predstavljaju afrodizijake, a tako i omiljena u parfemskoj industriji. Korišćena do preterivanja u Shalimaru, njena kremasta slatkost definitivno je čini jednim od najpoželjnijih parfema na svetu. "Nositi Shalimar znači prepustiti svojim čulima", rekao je Guerlain.

fffffssa.jpg
GUERLAIN 

Champaca - J'adore Dior Eau De Parfum

Slatki tonovi champace, cveta iz porodice Magnolije, daju parfemima koji ga sadrže dodir luksuza i egzotike. U Diorovom J'adore, champaca zrači svetlošću bogatog buketa cvetova (jing-janga, jasmina i ruže).

59f50f43348901569859_1.jpg
dior 

Lavanda - Tom Ford Lavender Extreme Eau De Parfum

Sinonim za svežinu, lavanda evocira pojam čistoće, prirodnog šika i prozračnosti. Sve ove karakteristike nalaze se u Tom Fordovom Lavender Extrême, hladnoj, ali seksi interpretaciji lavande.

tom ford.jpg
Tom Ford 

Bergamot - Acqua Di Parma Blu Mediterraneo Di Eau De Toilette Spray

Bergamot evocira tople zrake na koži, voće okupano suncem na plaži, dokolicu: ukratko, to je energija leta u boci. Bergamotto di Calabria od Acqua Di Parma sažima sve te emocije u jednu bočicu.

ADP57009-75ML.master.1.H1.jpg
Acqua Di Parma 

Ruža - Louis Vuitton Rose des Vents

Ruža, simbol nežnosti i ženstvenosti, ima mnogo parfemskih interpretacija. Jedna od najmodernijih, Rose des Vents od Louis Vuittona, sublimira višeslojne senzualne aspekte buketa klasične ruže, majske, te turske ruže.

louis-vuitton-rose-des-vents-fragrances - LP0005_PM2_Front view.jpg
Louis Vuitton 

Sandalovina - Le Labo Santal 33

Sandalovina predstavlja najmističniji miris. Očaravajući i izuzetno šik, on je glavni razlog zašto je Santal 33 najprodavaniji parfem od Le Laba. Evocira topli dah pustinje, a koji su zavolele sve žene širom sveta.

Screenshot 2022-07-15 at 3.34.01 PM.jpg
Le Labo 

 Izvor: ELLE/T.Đ.